Zanimljiva izložba u trsteničkom Muzeju

Izvor: Objava, 16.Dec.2017, 18:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zanimljiva izložba u trsteničkom Muzeju

TRSTENIK – Viši kustos u Zamku kulture „Belimarković“ u Vrnjačkoj Banji Jelena Borović Dimić,autorka je zanimljive izložbe u trsteničkom Muzeju,Austrijskog inžinjera Franca Vintera. Tokom 19 veka Vinter je u Trsteniku i Vrnjačkoj Banji projektovao više poznatih objekata,u Trsteniku je projektovao dvorišni park kuće Katića i prvu školsku zgradu koju danas zovu Komitet.
- Inžinjer Franc Vinter je veoma značajna ličnost u razvoju Vrnjačke Banje,dolazio je u više navrata u nju a 1890 godine dao je regulacioni plan Vrnjačke Banje,smernice razvoja Banje,zatim uređenja banjskog parka,preporučio je kako da se on uradi,sagradio je prvu staklenu baštu u istorijatu vrnjačkog parka.Dao je niz arhitektonskih planova,jedan je od učesnika nadzora gradnje vile“Belimarković“,takođe je radio i osnovni plan tadašnje narodne gostionice a posle Petrovića to je državna gostionica. Jedan od poznatih banjskih lekara Đoka P Jovanović,pominje 1900 godine da je inžinjer Franc Vinter uradio mnogo više za Vrnjačku Banju,zbog toga je ova izložba istorijsko naučnog tipa i svakako je treba pogledati u trsteničkom Muzeju“,rekla je Jelena Borović Dimić.
Zamak kulture „Belimarković je“ovom izložbom otpočeo obeležavanje 150 godina organizovanog bavljenja turizmom,odnosno formiranje“ Osnovatelnog fundatorskog društva 1868 godine,među članovima i osnivačima bilo je i nekoliko trsteničana.

Dragan Ivanović
Pogledaj vesti o: Vrnjačka Banja