Uzgoj stoke primamljiv i mladima u Rasinskom okrugu

Izvor: RTS, 13.Okt.2018, 13:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uzgoj stoke primamljiv i mladima u Rasinskom okrugu

Kruševački kraj odavno je čuven po stočarskoj proizvodnji. Trenutno, na tom području ima oko 12.000 grla krupne stoke, najviše u Velikom Šiljegovcu i trsteničkom kraju.
Šezdesetogodišnji Slobodan Jovanović iz Grabovca kod Trstenika bavi se stočarstvom od malena. Svake godine kupi po nekoliko grla krupne stoke.

"Dnevno prodajemo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 150 do 200 litara mleka. Sin mi pomaže i planiramo da proširimo još uz pomoć države", kaže Slobodan Jovanović.
Njegov sin Dragan smatra da je bolje da se upravo kroz proizvodnju mleka daju stimulacije.
"Da se stimuliše veća proizvodnja – ko hoće više da radi više će i da zaradi, nego da se stimuliše po grlu stoke", objašnjava ovaj stočar.
Jovanovići imaju četiri hektara svoje zemlje i još toliko su uzeli u zakup za silažu stočne hrane. Njihovim stopama je krenula familija Smiljković.
"Imam 10 grla krupne stoke i nešto sitne, ovce oko 30 brava. To ti je – 24 sata traje dan, 25 mora da se radi. Sad pomalo država pomaže seljacima. Najpre, što nemamo sigurne te otkupe, mleko tu i tamo, a najgore je za meso", navodi Zoran Smiljković.
Najviše krupne stoke u rasinskom okrugu je u ataru Ribarske reke. Porodica Brkić iz Velikog Šiljegovca ima 70 bikova.
"Mi širimo našu proizvodnju jer nez namo šta drugo da radimo. Mi smo najbrojnija porodica u našem kraju. Nas, hvala Bogu, ima 12 na stanju", kaže Mirko Brkić.
Direktor Poljoprivredno savetodavne stanice u Kruševcu Radomir Bušatović nada se da će zaživeti i proizvodnja tovne junadi, jer se sve više proizvođača vraća tome.
Na sreću, kapaciteta za uzgoj krupne stoke ima u Rasinskom okrugu a i veliko je interesovanje mladih za stočarsku proizvodnju.
Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.