Trstenik tuži Bačevića zbog nikla

Izvor: Studio B, 17.Nov.2013, 15:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trstenik tuži Bačevića zbog nikla

Predsednik opštine Trstenik Miroslav Aleksić izjavio je da će ta opština podneti krivičnu prijavu protiv ministra rudarstva Milana Bačevića.

Aleksić je rekao da će tužba biti podneta jer je preduzeću "Srbija nikl" produžilo rešenje o istraživanju nikla na području Trstenika.

Kako je Aleksić rekao novinarima pre početka tribine "Zdravlje ili nikl" u Trsteniku, rešenje je produženo uprkos >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << zakonskoj regulativi koja "jasno i nedvosmislano" kaže da je za to potrebna pozitivna odluka lokalne samouprave.

"Zato ćemo mi sutra podneti krivičnu prijavu protiv ministra Bačcevića, jer ne može da neko da rešenje bez pitanja stanovnika i gradjana koji ove zive. Preduzećmo sve moguće pravne korake da sprečimo istraživanje nikla na našoj teritoriji", kazao je Aleksić.

 

Nikl ne šteti zdravlju

 

Ministar rudarstva Milan Bačević izjavio je da istraživanja rude nikla ne nanose nikakvu štetu zdravlju građana. Prema njegovim rečima, nema nikakvog kopanja nikla u nekoj od opština u Srbiji i da su to novinari pogrešno interpretirali. "Nije reč ni o kakvom kopanju nikla u nekoj od opština u Srbiji, novinari su se netačno izrazili. Reč je o geološkim istraživanjima, koja ne podrazumevaju nikakvo kopanje", rekao je Bačević.

On je podsetio da je "Srbija nikl" ranije obavestio opštinu da će danas, 17. novembra, početi istaražne radnje na području Trstenika, te da rešenje na osnovu koga će to raditi opština ni do danas nije dobila, iako je od resornog ministrastva zvanično tražila uvid u dokumentaciju.

Predsednik Opštine Trstenik je kazao i da se predstavnici te firme u prepodnevnim satima nisu pojavili na terenu, a da nisu došli ni na tribinu, kao ni predstvnici resornog ministasrtva, koji su takodje bili pozvani.

"Ovde je jasna stvar, 15 profesora, akademika i predstavnika stručne javnosti koji danas govore imaju nepodeljeno mišljenje po pitanju eksploatacije rude nikla na području opštine, a sa druge strane imamo interesne grupe kojima je jedini interes profit", kazao je Aleksić.

On je upitao ko u državi danas "sme i ima interes da iseli 8.000 ljudi iz 12 sela", koja se nalaze na teritoriji eksploatacionog polja za koje je rešenje dato, koje je u vazdušnoj liniji na manje od dva kilometra od centra grada, u opštini u kojoj se 50 odsto stanovnika bavi poljoprivredom.

Aleksić je ranije najavio da "Srbija nikl" neće moći da koristi lokalnu infrastrukturu, kao i da će na teren izaći nadležne inspekcije službe ako kompanija pokuša da počne radove.

Skupština opštine je prošlog septembra donela odluku kojom su zabranjene sve istražne radnje na području te opštine koje se odnose na nikl i prateće elemente.

Na današnjoj tribini "Zdravlje ili nikl" učestvuju narodni poslanici Skupštine Srbije, profesori Tehnološko metalurškog fakulteta i Rudarsko geološkog fakulteta iz Beograda, Tehnološkog fakulteta iz Bora, Zavoda za zastitu priprode Srbije, predstavnici opština Topola i Vrnjačka Banja te Stranke zelenih.

 

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.