Trstenik protiv istraživanja nikla

Izvor: RTS, 28.Sep.2012, 14:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trstenik protiv istraživanja nikla

Opština Trstenik zabranila istraživanje rude nikla na svojoj teritoriji. U blizini mesta gde je planirano istraživanje nalazi se izvorište Zapadne Morave, iz koje opština dobija vodu za piće.

Skupština opštine Trstenik danas je jednoglasno donela odluku da se zabrani istraživanje rude nikla, odnosno da se zabrane bilo kakvi geološki istražni radovi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na teritoriji te lokalne samouprave.

U saopštenju se navodi da su na taj način i lokalna vlast i opozicija složno stale iza odluke kojom se, kako je naglašeno, štite zdravlje građana opštine i životna sredina.

Predsednik opštine Trstenik Miroslav Aleksić istakao je da je takva odluka dobra za lokalnu samoupravu i građane. 

"Konsultovali smo stručnjake koji su dali procenu o štetnosti ovakvih iskopavanja. Upozorili su nas da bi to ugrozilo ekologiju i zdravlje stanovnika", rekao je Aleksić i dodao da opština treba da ima na umu pre svega zdravlje građana, navedeno je u saopštenju.

Aleksić je izrazio uverenje da će svi složno stati iza odluke kojom se obustavlja bilo kakvo iskopavanje.

"Trstenik je grad metalske industrije, poljoprivrede i turizma i ne želi da postane rudarski grad", ukazao je Aleskić.

Prema njegovim rečima, na manje od kilometar od mesta gde se planiraju iskopavanja nalazi se izvorište mineralne vode "Mivela" i izvorište Zapadna Morava iz kojeg se Trstenik snabdeva pijaćom vodom.

"Postavlja se logično pitanje: da li nam je vrednije zdravlje našeg stanovništva ili finansijska sredstva koja bi donela iskopavanja", kazao je on.

Aleksić je podsetio da se sledeće godine planira izgradnja autoputa koji će proći kroz celu teritoriju opštine Trstenik, što će pomoći lokalnim proizvođačima da njihovi proizvodi lakše dospeju na tržište.

"Ako se dozvole iskopavanja, plašim se da ti proizvodi neće biti konkurentni na tržištu, jer će biti zagađeni", naglasio je on.

Svi učesnici u raspravi su se saglasili da celu stvar ne treba politizovati, jer je pitanje sudbine Trstenika, a ne dnevne politike.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Skupština Trstenika zabranila iskopavanje nikla

Izvor: Akter, 28.Sep.2012

Odbornici Skupštine opštine Trstenik danas su jednoglasno doneli odluku da se zabrane bilo kakva iskopavanja i geološki radovi na teritoriji te opštine, kako bi se sprečilo istraživanje nikla

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.