Trstenik neguje uspomenu na Vladislava Ribnikara

Izvor: Politika, 11.Okt.2014, 21:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trstenik neguje uspomenu na Vladislava Ribnikara

Sve je spremno za 40. akciju „Ribnikarevi planinarski dani”, kojom se odaje zahvalnost i Vladislavljevom ocu lekaru Franji Ribnikaru za samopregoran, human i plemenit rad u ovom kraju od 1869. do 1873. godine

Trstenik U rodnom kraju Vladislava Ribnikara, osnivača „Politike”, ovih dana temeljno pripremaju obeležavanje sedamdesetogodišnjice oslobođenja od nemačkog okupatora, 15. oktobra, ali i jubilarnu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << četrdesetu akciju Planinarsko-smučarskog društva „Ljukten” pod nazivom „Ribnikarevi planinarski dani”, zakazanu za 15.novembar.

Trstenički ljubitelji prirode pripremili su bogat program za oko 200 učesnika, koji će ostvariti obilaskom više prelepih mesta u ovom kraju, kao što su manastiri Veluće i Rudenica, Manastirak u Mrmošu i Miloševa stopa, kultno mesto trsteničkog kraja, sa svetim izvorom i kamenom, koji, po predanju, čuva otisak stope srpskog srednjevekovnog junaka Miloša Obilića.

„Ljukten” se trudi da „Ribnikarevi planinarski dani” budu oglašeni svim raspoloživim zvonima, kako bi se znalo da Trsteničani čuvaju i neguju uspomene na Ribnikare. Ovde, u živopisnom krajoliku na desnoj obali Zapadne Morave, svoju lekarsku karijeru započeo je Franjo Ribnikar, rođen 1840. godine, u mestu Stenično u Kranjskoj (Slovenija), a zatim je, sa suprugom Milicom, imao sreću da u matične knjige u ovom gradu upiše rođenje dva sina: Vladislava, 1.novembra 1871, i Slobodana, 7.novembra 1873. Da su podaci tačni, uverio nas je direktor Narodne biblioteke „Jefimija” i poznati ovdašnji pesnik Veroljub Vukašinović, pokazujući monografiju „Istorija trsteničkog zdravstva” primarijusa dr Aleksandra D. Milićevića, izdatu 2010. godine. Vukašinović nas upućuje na poglavlje o dr Franji Ribnikaru, u kojem dr Milićević objavljuje manje poznate detalje  o porodici Ribnikar.

„Lekarsku profesiju (dr Franja Ribnikar) započinje u Trsteniku, u proleće, 16.maja 1869. godine, u zvanju sreskog lekara. Uskoro se porodica uvećava rođenjem prvog sina, 1.novembra 1871. godine. Dete je na krštenju u crkvi u Trsteniku 15.novembra 1871. godine dobilo ime Vladislav. Kuma je bila gospođa Jadvika, supruga dr Kazimira Gonsioroskog, okružnog fizikusa u Kruševcu. Drugo dete se rodilo 7.novembra 1873. i dobilo ime Franc. Kuma je bila gospođa Karolina, supruga građevinskog inženjera Nadlera iz Kruševca. Po dobijanju srpskog državljanstva, dr Franjo je sinovljevo ime Franc promenio u Slobodan. Treći sin Davorin Darko rodio se 1878. godine, za vreme službovanja u Svilajncu”, piše dr Milićević, a za izvore navodi izvode iz matičnih knjiga rođenih.

U skučenim prostorijama Planinarsko-smučarskog društva „Ljukten” sve je u znaku priprema za predstojeće „Ribnikareve planinarske dane”.

–Za naše aktivnosti na negovanju uspomene na Vladislava Ribnikara imamo podršku lokalne vlasti. Nameravamo da predložimo da se postavi spomen-ploča na zgradu, koja je nikla na mestu nekadašnje kuće u kojoj je živeo dr Franjo Ribnikar, i u kojoj je rođen Slobodan. Dovoljno je da piše: Na mestu ove zgrade nalazila se kuća u kojoj je rođen Vladislav Ribnikar, osnivač lista „Politika” – kaže Hranislav Radenković, predsednik društva.

Rade Stanković

objavljeno: 12.10.2014

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.