Trstenik neće proizvoditi GMO

Izvor: B92, 03.Mar.2013, 18:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trstenik neće proizvoditi GMO

Trstenik -- Opštinsko veće u Trsteniku donelo je deklaraciju da se na toj teritoriji ne proizvodi genetski modifikovana hrana, kaže predsednik opštine Miroslav Aleksić.

Aleksić je, u izjavi Tanjug, naveo i da će ove godine iz budžeta za razvoj privrede i poljoprivrede biti opredeljeno 25 miliona dinara.

Prema njegovim rečima, opština će takođe realizovati i pilot projekat kojim će pokušati da vrati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zadrugarstvo u sela.

"Lokalna samouprava je sklopila ozbiljne dogovore sa kooperantima, 'Novom slogom' iz Trstenika i Poljoprivrednom zadrugom iz Stopanje, s kojima je dogovorila proizvodnju jagoda, odnosno paprika na po deset hektara obradive površine", objasnio je Aleksić.

On je kazao da će, u skladu sa tim dogovorom, opština dati sadni materijal, sistem navodnjavanja i folije, dok će “Nova sloga” obezbediti otkup.

Govoreći o plasmanu, Aleksić je podsetio da je opština Trstenik jedna od devet zajednica koja učestvuje u izgradnji “Veletržnice” u Beogradu, što će trsteničkim poljoprivrednicima omogućiti plasman na oko 250-300 metara kvadratnih, koliko pripada toj opštini.

Aleksić je kazao da će za sredstva iz budžeta moći da konkurišu sva registrovana poljoprivredna gazdinstva i dodao da će opština kroz reprogram pomoći poljoprivrednu proizvodnju obezbeđivanjem đubriva i materijala za zalivanje.

Takođe, prema njegovim rečima, opština će davati i subvencije za osemenjavanje i nabavku rasnih grla.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.