Trsteničani digli spomenik najmudrijoj Srpkinji

Izvor: Mondo, 17.Jan.2016, 19:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trsteničani digli spomenik najmudrijoj Srpkinji

Na platou ispred zgrade opštine Trstenik danas je svečano otkriven spomenik kneginje Milice

Foto: Screenshot Youtube

Ovo je dan kada se Sveta kneginja Milica vraća svom gradu i ulivana nam nadu da smo ostali velikocarski narod, narod puta Svetog Save i svetih kosovskih mučenika. Ovaj predivni spomenik posvećen je najmudrijoj ženi u našoj naciji i istoriji, vladarki koja je posle kosovskog sloma preuzela >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << žezal države i povela narod ka Božijem putu, rekao je patrijarh Irinej, koji je obavio čin osvećenja spomenika.



Izvor: Youtube

O spomeniku

Spomenik kneginji Milici je delo akademskog vajara Dragoljuba Dimitrijevića i njegovog sina Miodraga, a izgrađen je sredstvima koje je izdvojila profesorka Radmila Milentijević u iznosu 21.000 dolara.

Milentijević je rekla da joj je izuzetno zadovoljstvo što će spomenik kneginje Milice u Trsteniku ostati za buduće generacije.

Moji su koreni u Srbiji. Tu su moji dedovi i preci. U dvadeset prvoj godini otišla sam iz Srbije, sada sam napunila 84 i ostala sam Srpkinja. Srbiji puno treba i zato sam došla da pomognem, gde treba i gde mogu, rekla je Milentijević.

Predsednik Opštine Trstenik Miroslav Aleksić rekao je da je otkrivanje spomenika u samom centru Trstenika način je da se očuva sećanje na veliku srpsku vladarku kneginju Milicu.

Danas je istorijski trenutak za Trstenik, zato što je posle šest vekova kneginja Milica vraćena u svoj grad, rekao je Aleksić.

Freska kneginje Milice iz manastira Ljubostinja bila je inspiracija autoru Dragoljubu Dimitrijevića za idejno rešenje po kome se kasnije radila skulptura u glini. Nakon sedam meseci predanog rada vajara Dimitrijevića i njegovog sina završen je spomenik izliven u bronzi, visok četiri metra.

Autori su poručili da su izvajali spomenik kneginji Milici i darivali ga Trsteniku i Trsteničanima, uz osećanje velikog zadovoljstva da je baš njima pripala čast da izvajaju ovako značajnu ličnost.

Nakon otkrivanja spomenika uz prisustvo visokih zvanica usledila je svečana akademija "Od roda svetla i slavna", u čast kneginji Milici.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.