Stiže mazut iz robnih rezervi

Izvor: Politika, 16.Nov.2011, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stiže mazut iz robnih rezervi

U desetak toplana u Srbiji, čije su zalihe mazuta bile na minimumu, od juče počeo da stiže ovaj energent iz robnih rezervi

Toplanama čije su zalihe već bile pri kraju, počele su juče da stižu prve količine mazuta iz robnih rezervi, tako da problema s grejanjem ne bi više trebalo da imaju ni u Novom Pazaru, Trsteniku, a ni u desetak drugih toplana u Srbiji koje su bile u najkritičnijoj situaciji, potvrdio nam je juče Milovan Lečić, predsednik Udruženja toplana >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Srbije.

Toplane su potpisale ugovor s Direkcijom za robne rezerve, pošto se Vlada saglasila da se najugroženijima ovako pomogne, kaže Lečić, dodajući da bi 42.000 tona mazuta trebalo da bude dovoljno da se pokrije 70 odsto grejne sezone.

Robne rezerve su garant da će tokom zime domaćinstva, čije toplane isključivo troše mazut, biti spokojni, odnosno da će im stanovi biti topli. Što se tiče toplana koje troše gas, nema problema, jer „Srbijagas” redovno isporučuje gas.

Iako toplane nisu vratile mazut pozajmljen prošle zime, dobile su nove količine, uz uslov da dug plaćaju po utvrđenoj dinamici, kaže Lečić i ističe da se Udruženje toplana obavezalo da će vratiti preostalih 12.000 tona mazuta u pet rata, od 1. decembra ove do 1. aprila sledeće godine.

Nove količine mazuta trebalo bi da se vrate tokom narednog leta. Mazut iz robnih rezervi izvukao je i prošlogodišnju grejnu sezonu, podseća Lečić.

U međuvremenu je raspisan i kvalifikacioni postupak za nabavku mazuta od „Naftne industrije Srbije” (NIS), pa je na toplanama da svaka ponaosob odluči kod koga će se snabdevati i na koji način.

Toplanama bi bilo najlakše da mazut kupuju kod NIS-a, koji jedini može da obezbedi dovoljne količine ovog energenta, ali je problem što nisu sve toplane u mogućnosti da preuzetu robu i plate na vreme.

NIS insistira da se roba plati ili avansno ili u roku od 30 dana. One toplane koje imaju dovoljan stepen naplate neće imati problema da zaključe takav ugovor s NIS-om. Međutim, većina nije u mogućnosti da to uradi ni s višom cenom grejanja.

Da je dozvoljen slobodan uvoz mazuta početkom godine, toplane bi ovaj energent mogle da kupuju i na otvorenom tržištu, ovako su prinuđene da to rade od jednog kupca ili da im u pomoć priskaču robne rezerve koje opet taj mazut kupuju kod NIS-a.

J. Petrović

objavljeno: 17.11.2011
Pogledaj vesti o: Trstenik

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.