Solarna stanica u centru Trstenika

Izvor: RTS, 11.Maj.2016, 19:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Solarna stanica u centru Trstenika

Solarni punjač za mobilne uređaje, koji je projektovao mladi trstenički inženjer elektrotehnike Dušan Aleksić, postavljen je juče u centru Trstenika.
Postavljanje solarnog punjača za mobilne telefone u centru Trstenika podržale su Direkcija za planiranje i izgradnju i Opština.
 
Prema rečima Dušana Aleksića, dipl. inž. elektrotehnike, koji je konstruisao punjač, njegova >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << želja da svoje teorijsko znanje o solarnoj energiji pretvori u praksu  - juče je ispunjena:
"Tokom studija na Elektrotrhničkom fakultetu proučavao sam obnovljive izvore energije, najviše solarnu energiju i želeo sam da svoje teoretsko znanje pretvorim u praksu i poklonim svom gradu solarni punjač. Moju ideju podržala je Opštine Trstenik i Direkcija za planiranje i izgradnju. Pustili smo u rad punjač koji ima pet izlaza za punjenje različitih modela mobilnih uređaja."
Uređaji mogu da se pune i noću, jer sistem poseduje veliki kapacitet akomulacione energije. Autor se nada da će "solarna stanica",  kako je nazvao svoj projekat, svim Trsteničama biti od koristi.
Solarni punjač postavljen je na početku šetališta u centru Trsteniku i po dizajnu je jedinstven u Srbiji.
rts.krusevac@rts.rs

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.