Replike figurina blagotinskih boginja plodnosti

Izvor: Beta, 14.Avg.2014, 14:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Replike figurina blagotinskih boginja plodnosti

TRSTENIK, 14. avgusta 2014. (Beta) - Narodni muzej iz Trstenika počeo je izradu replika praistorijskih figurina boginja plodnosti nadjenih na arheološkom lokalitetu Blagotin kod Trstenika u neolitskom naselju iz perioda sedmog i šestog veka pre naše ere.

Direktorka Narodnog muzeja u Trsteniku Jelena Vukčević rekla je agenciji Beta da je u toku izrada dve najvrednije figurine boginja plodnosti visoke oko 30 centimetara, a u novembru će biti organizovana izložba originala >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << i replika arheoloških nalaza.

Prema njenim rečima replike figurina biće izradjene specifičnim postupkom eksperimentalne arheologije u kopiji ranoneolitske peći koja je napravljena u dvorištu Narodnog muzeja.

"Figurine iz starijeg neolita obično su visoke od osam do 10 centimetara dok su ove dve figurine visoke oko 30 centimetara. Retko se mogu sresti figurine tako velikih dimenzija i takve estetske vrednosti", rekla je Vukčević.

Ona je dodala da će replike Blagotinskih nalaza biti izradjene kako bi se privukla pažnja svetske stručne javnosti, a za 2015. godinu planiran je nastavak istraživanja na tom arehološkom lokalitetu.

Foto: „Blagotin grad dobrih ljudi“. Са сајта Википедија - http://sr.wikipedia.org/wiki/

Nastavak na Beta...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.