Razgovori o istraživanju nikla

Izvor: RTS, 25.Sep.2012, 18:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razgovori o istraživanju nikla

Na sastanku sa predsednicima opština Trstenik, Topola, Vrnjačka Banja i Čajetina ministar Milan Bačević apelovao da ne zaustavljaju istraživanje rude nikla na teritoriji svojih opština, jer istražni radovi nisu štetni po ljude i okolinu.

Ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević apelovao je na predsednike opština Trstenik, Topola, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Vrnjačka Banja i Čajetina da ne zaustavljaju istraživanje rude nikla na teritoriji svojih opština, jer istražni radovi nisu štetni po ljude i okolinu.

"Nikakvu štetu po životnu sredinu i zdravlje ljudi ne mogu da izazovu istržni radovi, a ovde je reč isključivo o njima. Stoga apelujem da ne zaustavljate istraživanja i ne pristanete da budete izmanipulisani od strane pojedinaca", rekao je on na sastanku sa predsednicima četiri opštine koji se protive istraživanju i eksploataciji nikla na njihovoj teritoriji.

Bačević je, kako se navodi u saopštenju, rekao da se neće protiviti nastavku istražnih radova.

On je ukazao da je istražno pravo izdato pre njegovog dolaska na čelo Ministarstva i istakao da je sve urađeno u skladu sa zakonom i pravom Srbije i da se stoga ni na koji način neće protiviti nastavku istražnih radova na odobrenom istražnom prostoru.

Kako je naglašeno, kompanija koja je dobila rešenje za izvođenje geoloških istražnih radova rude nikla nalazi se u odrećenom obligacionom odnosu sa državom, svako odstupanje od tih radnji bilo bi direktno kršenje njihovih prava.

Sastanak sa predsednicima opština održan je nakon brojnih medijskih napisa i spekulacija o istraživanju rude nikla, a cilj je bio da se kroz međusobnu komunikaciju svih zainteresovanih strana prevaziđu brojni nesporazumi, navodi se u saopštenju Ministarstva prirodnih resursa.

Ministar Milan Bačević je predložio da se sledeće nedelje organizuje okrugli sto o geološkim istraživanjima, eksploataciji i preradi rude nikla na kome bi učestvovali i stručnjaci iz oblasti geologije i rudarstva, prerade rude nikla i zaštite životne sredine.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.