Planinari u čast osnivača „Politike”

Izvor: Politika, 08.Nov.2015, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Planinari u čast osnivača „Politike”

Planinarsko-smučarsko društvo „Ljukten” iz Trstenika 41. put organizovalo manifestaciju „Ribnikarevi planinarski dani”, na kojoj su učestvovali ljubitelji prirode iz 11 gradova i opština Srbije

Trstenik – Planinari iz rodnog mesta osnivača „Politike” Vladislava Ribnikara okupili su juče ljubitelje prirode iz 11 gradova i opština Srbije da bi na Željinu evocirali uspomene na ovog velikog rodoljuba, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << novinara, oficira, kapetana i prekaljenog borca otadžbinskih bitaka za Srbiju, pravnika iz Berlina... Po rečima Hranislava Radenkovića Harija, predsednika PSD „Ljukten” iz Trstenika, planinari su tradicionalni poštovaoci porodice Ribnikar: doktora Franje Ribnikara, sreskog lekara u trsteničkom kraju od 1869. do kraja 1873. godine, velikog humaniste, njegove supruge Milice Srnić i sinova rođenih u Trsteniku – Vladislava (rođenog 1871) i Darka (rođenog 1873, krštenog pod imenom Franc, koje je njegov otac kasnije, po dobijanju srpskog državljanstva, promenio u Darko).

– Ribnikari zaslužuju mnogo više od našeg evociranja uspomena uz druženje na planinama našeg kraja. Vladislav je herojski poginuo u Velikom ratu. Nije bio novinar koji samo izveštava o događajima, već i uzoran borac za slobodu Srbije. Isto poštovanje zaslužuje i njegov mlađi brat Darko. U samo dva dana rat je odneo živote dve neponovljive ličnosti. Trebalo bi češće našu javnost da podsećamo na reči Isidore Sekulić, napisane na vest o pogibiji braće Ribnikar na bojnom polju, koja je tada „rasekla srce i mozak na dva dela” velikoj srpskoj spisateljici. Mislim da bi i opštinska uprava Trstenika i rukovodstvo „Politike” mogli da učine više za te ljude, kao i za aktivnosti koje mi, kao planinari, sprovodimo – kaže Hranislav Radenković Hari.

Na ovogodišnjoj manifestaciji „Ribnikarevi planinarski dani” našlo se 202 planinara iz Trstenika, Kruševca, Beograda, Novog Sada i mnogih drugih gradova Srbije. Njihova zborno mesto bio je Pleš podno Željina, u opštini Aleksandrovac. Odatle su pešačeći prevalili 16 kilometara na usponu od 800 metara, da bi na vrhu Smrečje, na 1.785 metara nadmorske visine, priredili lepo druženje i podelu zahvalnica istaknutim planinarima.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.