Petoletka u stečaj, 3.000 ide na ulicu

Izvor: B92, 12.Nov.2015, 15:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Petoletka u stečaj, 3.000 ide na ulicu"

Rukovodstvo Prve petoletke Trstenik zatražilo je od svih radnika da uzmu otpremnine koje im se nude jer sledi otvaranje predstečajnog postupka.

To je izjavio predsednik opštine Trstenik Miroslav Aleksić, ocenjujući da je to, sa stanovišta lokalne samouprave, izuzetno loš scenario ne samo za Trstenik, već i za ceo ovaj region.

"Poslednje tri godine upozorovali smo da treba da učinimo sve kako >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bi sprečili scenario koji se danas nameće Trsteniku i zaposlenima PPT", rekao je Aleksić na konferenciji za novinare.

U PPT radi oko 3.000 zaposlenih, fabrika ima svoj proizvod, tržište i radnu snagu, i iz tog razloga se našla u grupi 17 zaštićenih strateških preduzeća na osnovu odluke Vlade Srbije.

"Međutim, danas smo došli do toga da ta zaštita neće važiti do maja meseca, već će se stvari rešavati do kraja godine", rekao je Aleksić.

Naime, ministar privrede Željko Sertić rekao je nedavno da je MMF potvrdio dogovor da od 17 državnih preduzeća, koja su zaštićena do maja 2016. godine, sedam bude rešeno do Nove godine.

Aleksić je apelovao na ministra privrede, sve donosioce odluka, i rukovodstvo da još jednom razmotre svoju odluku, da još jednom sagledaju potencijale fabrike i pronađu drugačije rešenje za PPT, jer će stečajem dobiti još 3.000 ljudi na ulici.

Generalni direktor PPT je, kako kaže Aleksić, "na osnovu dogovora sa ministrom privrede, svim radnicima poslao dopis da se zaključno sa 16. novembrom završi anketiranje zaposlenih o uzimanju otpremnina, a da se konačna dokumentacija pripremi do kraja meseca".

"Radnicima je poručeno da svi uzmu otpremnine, jer sledeće godine to možda neće moći", kaže Aleksić.

Od Kruševca do Čačka samo je PPT ostala da radi, ukazao je on, dodajući da su već apelovali na Vladu Srbije da se za fabriku pronađe rešenje po principu Železare iz Smedereva i da se, umesto u otpremnine, novac uloži u nove tehnologije kako bi se povećala produktivnost fabrike, ali to se nije desilo.

“Imali smo najave od rukovodstva, ministarstva i premijera da će se za PPT naći strateški partner. Govorilo se o partnerima iz Belorusije, Italije, Nemačke, ali se ništa od toga nije dogodilo i zato smo danas u situaciji da radnici imaju par dana da se izjasne u vezi sa socijalnim programom", zaključio je Aleksić.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Trstenik: Stečaj „Petoletke“ loš scenario

Izvor: Šumadija Press, 13.Nov.2015, 13:00

Rukovodstvo trsteničke „Prve petoletke“ zatražilo je od svih radnika da uzmu otpremnine koje im se nude i otvaranje predstečajnog postupka...Ovo je izjavio Miroslav Aleksić, predsednik opštine Trstenik, ocenjujući da je to, sa stanovišta lokalne samouprave, izuzetno loš scenario ne samo za...

Nastavak na Šumadija Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.