„Petoletka” se prodaje „na komad”

Izvor: Politika, 17.Jun.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Petoletka” se prodaje „na komad”

Posle tri neuspela tendera za privatizaciju u celini, predstavnici 17 privrednih društava, sindikata i lokalne vlasti postigli dogovor sa Ministarstvom ekonomije da se firma može prodavati i „u delovima”

Trstenik – Pošto tri puta nije mogao na tenderu da bude prodat „u komadu”, sistem „Prva petoletka” će se privatizovati prodajom delova sistema. Taj zaključak usvojila je većina predstavnika 17 preduzeća iz sastava holdinga, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << a takav model privatizacije podržalo je i Ministarstvo za ekonomiju i lokalni razvoj.

Na inicijativu predsednika opštine Trstenik Stevana Đakovića, prošle nedelje je održan skup predstavnika svih društava holdinga „Prva petoletka”, predstavnika reprezentativnih sindikata sa predstavnicima lokalne vlasti na kome su analizirali uzroke i posledice tri neuspela tendera. Većina prisutnih je zaključila da nema više smisla insistirati na prodaji u celini, pošto trenutno u uslovima ekonomske krize, nema odgovarajućeg kupca. Potom su usledili razgovori predstavnika „Petoletke” i opštine Trstenik u Ministarstvu ekonomije, uz prisustvo predstavnika Agencije za privatizaciju i Akcijskog kapitala. Prema rečima Stevana Đakovića, ovoga puta je pobedio racionalan pristup problemu.

– Bez obzira na želje da „Petoletka” bude prodata u celini, očigledno je da posle tri neuspela tendera nije racionalno o tome dalje razgovarati. Ne želimo da zabijamo glavu u pesak, već da tražimo rešenja, jer postojeće stanje nije dobro. U Ministarstvu ekonomije smo dobili uveravanja da će podržati inicijativu svakog privrednog društva koje pronađe odgovarajućeg kupca za privatizaciju po delovima i da će uvažiti zahteve iz „Petoletke” za ravnomerniju raspodelu subvencija po društvima – kaže za „Politiku” predsednik opštine Trstenik.

Predstavnici „Petoletke” uvažili su zahtev lokalne samouprave da deo imovine, pre svega zemljišta koje je van proizvodnog kruga (kao što su fudbalsko igralište „Partizana” i nekoliko placeva oko trgovina i drugih ugostiteljskih objekata u gradu) pre nove prodaje ustupe opštini.

U „Petoletki” su nam potvrdili da je većina proizvodnih celina, posle svih dešavanja, za prodaju po delovima. U Samostalnom sindikatu ne žale što je raskinut ugovor sa poslednjim kupcem (ukrajinsko-britanskim konzorcijumom „Autobuski zavod” d. o. o. Lavov i „Siti transport konstrakšn investment” –London) zbog izostanka uplate od 2,5 miliona evra, koliko iznosi 45 odsto prodajne cene. Upravo je Samostalni sindikat, ne verujući tom kupcu, pokrenuo štrajk oko 4.000 (od 5.950) zaposlenih. U ime prodavca, ugovor su raskinuli Agencija za privatizaciju i Akcijski fond 22. maja ove godine.

Ipak, u „Petoletki” očekuju dolazak ministra ekonomije Mlađana Dinkića. Taj dolazak potvrdio je i Miroslav Aleksić, predsednik Gradskog odbora G17 plus.

– Ministarstvo ekonomije i Agencija za privatizaciju sada traže najbolji ili najbolje modele za privatizaciju „Petoletke”, ali je izvesno da će to biti po delovima. Dogovoreno je da svaki potez ka daljoj privatizaciji bude transparentan, ali se u ovom momentu neće žuriti po svaku cenu kako bismo dali mogućnost svakom društvu da se uključi u traženje potencijalnih strateških partnera – kaže za „Politiku” Miroslav Aleksić, predsednik GO G17 plus u Trsteniku.

Rade Stanković

[objavljeno: 17/06/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.