Od otpada uskoro GAS I STRUJA: U Trsteniku nastavljena realizacija jednog od najvećih ekoloških projekata

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Feb.2022, 14:39

Od otpada uskoro GAS I STRUJA: U Trsteniku nastavljena realizacija jednog od najvećih ekoloških projekata

Mnogo se očekuje i od postrojenja za procedne vode.

Jedan od najvećih ekoloških projekata u Srbiji, tokom prvih dana februara se realizuje nadomak Trstenika, a reč je o sanaciji i rekultivaciji nesanitarne deponije "Osaonica".

Posao je ušao u drugu fazu jer je Ministarstvo zaštite životne sredine investiralo čak 66 miliona dinara u projekat koji bi tone smeća sa bezmalo sedam i po hektara trebalo da pretvori u moderno eko-odlagalište. Već je dopremljeno >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i savremeno postrojenje za proizvodnju deponijskog gasa od đubreta, pa će Trstenik biti među prvim lokalnim samoupravama u Srbiji koje će obezbediti najkvalitetnije uslove za odlaganje smeća.

- Trenutno se obavljaju zemljani radovi na prekrivanju dve trećine dela deponije, a intenzivno se gradi i sanitarna kaseta - kaže predsednica Opštine Milena Turk.

Mnogo se očekuje i od postrojenja za procedne vode koje će se prerađivati zahvaljujući donaciji Ambasade Švajcarske u Srbiji od 150.000 evra.

- Atmosferske vode više neće ugrožavati Osaonički potok, a sada smo fokusirani na projekat transfer-stanica za primarnu selekciju. Projekcija je da u narednih pet godina potpuno zatvorimo našu i pređemo na Regionalnu deponiju u Kraljevu - objašnjava Milena Turk.

A, transformacija 30 godina stare deponije je jedan od najambicioznijih infrastrukturnih projekata u ovom delu Srbije. Trenutno se otpad razastire i prekriva građevinskim šutom, pa zemljom debljine do 30 centimetara.

- Na deponiji postoje biotrnovi za oslobođene gasove, te sistem za odvođenje procednih voda, a merenje količine otpada se obavlja četiri puta godišnje - ističe upravnik Radne jedinice “Mehanizacija i higijena” u JKSP “Komstan” Vladan Aleksić.

Sanacija i rekultivacija je u prvoj fazi podrazumevala izradu novog platoa za istresanje otpada, te infrastrukturu za degazaciju deponije i za procedne vode. Druga faza znači zatvaranje 65 odsto deponijskog prostora i izradu sanitarne kasete na trećini ukupnog prostora, u koju će se otpad odlagati na sanitaran način sve do otvaranja Regionalne deponije u Kraljevu. Na kraju, kroz treću fazu projekta, biće obavljeni izolacija tela deponije i njeno konačno zatvaranje.

ODRŽIVOST

Na nesanitarnoj deponiji “Osaonica” godišnje se skladišti oko 10.000 tona komunalnog otpada, a ugradnjom postrojenja za tretman deponijskog gasa i procednih voda modularnog tipa biće obezbeđena dovoljna količina električne energije za podmirivanje potreba u okviru kompleksa sanitarne kasete.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.