Ministar: Dualno obrazovanje se ne može samo prepisati

Izvor: Radio 021, 22.Dec.2016, 18:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministar: Dualno obrazovanje se ne može samo prepisati

Ministar prosvete Mladen Šarčević posetio je danas Trstenik kako bi se sa direktorima škola upoznao o problemima sa kojima se suočavaju, ali i predstavio modele reforme školskog sistema u Srbiji.

Trstenik je posebno interesantan zbog dualnog obrazovanja, jer se u ovom gradu nalazi fabrika "Prva petoletka".

- Trstenik je pre mnogo godina, kada je "Petoletka" bila gigant, predstavljao jedan model >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << socijalističkog dualnog obrazovanja. Ali, nažalost to je nestalo. Sada gledamo da otvorimo neke nove centre u Srbiji. U Valjevu smo već obezbedili sredstva, a tu je i Kragujevac. Možda Trstenik postane dobar centar kada objedinimo sve ove gradove - izjavio je Šarčević.

Ministar je rekao da će dualno obrazovanje ući kao element samo tamo gde je sve spremno.

- Dualno obrazovanje se ne može samo prilepiti i prepisati. Tamo gde postoji konkretna firma u kojoj se može raditi obuka i koja može biti partner, tu već imamo nemačke, austrijske ili švajcarske modele. Ali, tamo gde nemamo poslodavce, i koji će tek doći, a decu treba da školujemo, mi moramo da simuliramo. Zato još uvek imamo dva modela - rekao je Šarčević.

Autor: Tanjug

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.