Izvor: RTS, 06.Maj.2021, 12:57

Milosavljevići su pre 30 godina napustili grad, sada kraj Morave imaju svoju fabriku budućnosti

Supružnici Milan i Zorica Milosavljević iz okoline Trstenika još pre 30 godina su napustili udoban život u gradu i poslove u fabrici i preduzeću, kako bi osnovali svoje seosko domaćinstvo. Milan je mašinski inženjer i započeo je proizvodnju hidrauličnih priključnih mašina a njegova supruga, ekonomista po struci, posvetila se uzgoju ovaca.
Gazdinstvo Milosavljevića je u selu Lozna prostire se na površini od četiri hektara na "makvi", >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << odnosno rukavcu koji redovno plavi i oblikuje Zapadna Morava.

Milan se posvetio proizvodnji hidrauličnih cilindra za građevinske i poljoprivrdne mašine. Radio je kao inženjer u trsteničkoj "Prvoj Petoletki" i odlučio je da otvori svoju fabriku.
Kaže da nije pogrešio jer tri decenije uspešno posluje.
"Mislim da je ova fabrika baš predviđena za jednu veliku budućnost jer je napravljen jedan dobar osnov. I evo danas smo došli da imamo jednu lepu fabriku koja zapošljava 20 ljudi i s dobrim razvojem, ističe Milan Milosavljević preduzetnik iz Lozne kod Trstenika.
Zorica uzgaja ovceEkonomski i fabrički deo razdvajaju samo velika rolo vrata. Zorica se posvetila poljoprivredi i uzgaja ovce. Njeno umatičeno stado ima više od 70 grla sjeničke pramenke. Sama sve postiže. Ne zapošljava ni sezonske radnike. Nije se dvoumila kada je napustila posao komercijaliste u Bačkom Gradištu. 
"Nisam znala da volim toliko životinje. Nisam znala da volim toliko prirodu. Nisam znala da mogu ova da radim. Ovo je jedan jako veliki posao, jako velika odgovornost ali i velika ljubav" zadovoljna je Zorica Milosavljević.
Sve što Milosavljevići znaju i poseduju utkano je u ovo zdanje. Nije čardak, niti kula iako je visoka devet metara. U pitanju je sušara za meso koju je projektovao Milan. Umesto lanaca i koturača za podizanje platforme za sušenje oko 1.000 kilograma mesa koristi hidrauliku.
"Ja sam to video neku svoju konstrukciju da to bude na nekoj toj visini i mislim da je to zadovoljstvo. Možda bi to bolje bilo da je to negde gore na ovim našim planinama", smatra Milan.
Uspeh i odgovornost prati i ugled u selu. Svakoj porodici u Loznu sa troje dece Milosavljevići su kumovi. Trideset godina su gradili svoje gazdinstvo ali ga nisu završili. U planu je izgradnja još jedne proizvodne hale površine oko 1.000 metara kvadratnih.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.