Klizište preti da uništi Jasikovicu

Izvor: RTS, 20.Mar.2015, 21:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Klizište preti da uništi Jasikovicu

Staro i duboko klizište u Jasikovici dovodi u pitanje opstanak tog sela. Trenutna situacija je veoma slična onoj koja je 2006. godine zadesila Bogdanje, odakle je tridesetak porodica moralo da se iseli.
U opštini Trstenik se, iz dna u dan, aktiviraju stara i pojavljuju nova klizišta. Predstavnici kabineta ministara bez portfelja zaduženog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za vanredne situacije Velimira Ilića juče su posetili opštinu Trstenik i nakon sastanka sa predsednikom Opštine Miroslavom Aleksićem obišli najugroženije selo Jasikovicu.

Zbog posledica aktiviranih klizišta do sada je, kako je rekao predsednik Opštine Trstenik, doneto pet rešenja o zabrani korišćenja stambenih objekata i da je samo za privremenu sanaciju saobraćajnica potrebno izdvojiti više od 11 miliona dinara.
„Opštinska inspekcija izdala je pet rešenja o zabrani korišćenja objekata koja su pretrpela štete nakon klizišta. U ceo proces uključio se Centar za socijalni rad koji pokušava da nađe odgovarajući smeštaj za 18 članova tih pet porodica”, rekao je Aleksuć.
U Odžacima klizište ugrožava kuću u kojoj živi porodica sa osmoro dece i pronalaženje rešenja za njihov smeštaj je prioritet, naglasio je Aleksić: „Opština je spremna da za ovu porodicu obezbedi plac sa pratećom infrastrukturom, ali za izgradnju nove kuće potrebna je podrška države ili donatora", istakao je Aleksić i dodao da su, osim stambenih i drugih objekata, klizišta nanela ogromne štete putnoj infrastrukturi u desetak naseljenih mesta, pa je samo za privremenu sanaciju ovih deonica potrebno obezbediti više od 11 miliona dinara.
Nakon obilaska Jasikovice, akedimik prof. dr Duško Sunarić, stručnjak u ovoj oblasti, izrazio je sumnju da bi sanacija klizišta u tom mestu mogla da reši problem žitelja i istakao da postoji velika verovatnoća da će oni svoj dom morati da grade na drugom mestu.
„Ovde se radi o starom i zaista dubokom klizištu i cena sanacije prevazilazila bi vrednost svih objekata, pa se postavlja pitanje da se celo selo ili deo ovog sela raseli i da se pronađu stabilne lokacije za izgradnju novih objekata. Trenutna situacija u Jasikovici veoma je slična onoj koju smo 2006. imali u Bogdanju.”
Da podsetimo, 2006. godine, u Bogdanju, klizišta su oštetila pedesetak objekata, posle čega  je više od trideset porodica, uz pomoć države, dobilo nove kuće.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.