Kalanović: Rusi i Italijani zainteresovani za Prvu petoletku

Izvor: Blic, 09.Nov.2011, 00:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kalanović: Rusi i Italijani zainteresovani za Prvu petoletku

Ruska kompanija ''Trest Gidromontaž'' zainteresovana je za kupovinu dve fabrike 'Prve petoletke' u Trsteniku, a italijanska kompanija ''USCO'' da u petoletkinu halu ''Mikroelektronika'' preseli svoj proizvodni pogon, izjavila je danas potpredsednica Vlade Srbije Verica Kalanović.

''Trenutno postoji zainteresovanost ruske kompanije 'Treset Gidromontaž' za fabrike 'Cilindri' i 'Termo metaluršku obradu TMO' u okviru Petoletke, i ona može da bude pravi strateški partner'', rekla >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je Kalanović novinarima u toj fabrici.

Kalanović je navela da su dosadašnji razgovori pokazali da bi Ruska kompanija nastavila da se bavi proizvodnjiom i zadržala najveći broj radnika, kao i da ima obezbeđeno tržište.

Kalanović je rekla da su Rusi zaintersovani i da šire proizvodni program u obe fabrike, kao i da bi investirali značajna finansijska sredstva u opremu.

Ruska firma ''Trest Gidormontaž'' je prošle godine kupila ''Inženjering'' u okviru Prve petoletke, fabrike koja proizvodi sve hidraulične i pneumatske komponente i sisteme, za sve oblasti primene - od podmornica do aviona.

Potpredsednica vlade za privredu i regionalni razvoj je kazala da je italijanska kompanija ''USCO'' zainteresovana za halu Prve petoletke i da bi u Srbiji osnovala sopstvenu firmu, donela svoju opremu i zaposlila u početku 50 radnika.

Prema njenim rečima, kompanija je najavila da bi u narednom periodu zaposlila ukupno 400 ljudi.

Kalanović je dodala da je Italijane za Trstenik opredelila kvalitetna radna snaga.

''Razgovori su ozbiljni i intenzivni, u skladu sa dogovorom postignutim sa menadžmentom, sindikatom i Vladom Srbije u celini'', kazala je Kalanović.

Inače, sve je pripremljeno da fabrika Prve petoletke "Transport" pređe u sastav "Dunav osiguranja" i taj proces će najverovatnije biti završen do kraja ove godine, kažu u Prvoj petoleci.

U tom procesu svi radnici "Transporta" su zbrinuti tako što će polovina zaposlenih nastaviti da radi u novoj firmi, a preostalih 12 je već raspoređeno u druga društva iz sistema Prve petoletke.

Takođe, Asocijacija preduzeća odbrambeno-industrijškog kompleksa Čeljabinske oblasti u Rusiji je iskazala zainteresovanost za kupovinu fabrika "Hidraulika", "Kočna tehnika", "Zaptivke" i "Armature". Kalanovićeva je istakla da za proizvodima Prve petoletke postoji značajna tražnja, ali da taj sistem ne moze toliko da proizvede na zastarelim mašinama.

Ona je naglasila da je budućnost tog holdinga u pronalaženju pravih strateških partnera koji će nastaviti proizvodnju sa savremenom opremom, konkurentnim proizvodima i obezbeđenim socijalnim programom.

Kalanovićeva je rekla da se još pre nekoliko godina odustalo od ideje da može da se nađe kvalitetan strateški partner koji bi kupio Prvu petoletku kao celinu, jer je to veliki sistem i zauzet je stav da se partneri traže za svako deoničarsko društvo pojedinačno.

Generalni direktor Prve petoletke Zoran Veselinović rekao da je u tom sistemu trenutno zaposleno 3.162 radnika, podsetivši da je u februaru socijalni program uzelo 200 radnika.

Prva petoletka je ove godine dobila od države 376 miliona dinara razvojnih subvencija. Prva petoletka je ove godine do 30. septembra proizvela robu vrednu skoro tri milijarde dinara i time potpuno ispunila plan poslovanja.

Kalanovićeva je posle obilaska pogona Prve petoletke odrzala sastanak sa privrednicima Trstenika i okoline.

Holding Prva petoletka ima ukupno 15 deoničarskih društava od kojih su dva - "Inženjering" i "Transport" već privatizovana.
Pogledaj vesti o: Trstenik

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.