Izvor: RTS, 13.Jul.2020, 20:58

I majke i domaćice i poljoprivrednice, stižu sve i ne žale se

Edukacija i udruživanje važna je i ženama na selu. Tako će smatraju očuvati poljoprivrednu proizvodnju i lakše plasirati proizvode. I projekat "Za poboljšanje položaja žena na selu" udruženja iz Beograda, Trstenika i Guče biće vid pomoći njihovom osnaživanju, ali i ublažiti negativne efekte zbog posledica korone.
Svakodnevno su u ulozi majke, domaćice, a uz mnoštvo poslova >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na imanju stižu i u njivu, u štalu. Iako im život nije nimalo lak, žene na selu retko se žale.

"Pa, nije ništa teško ako se radi sa zadovoljstvom. Zavisi, individualno je kako kome. Teško je uskladiti ko ima dosta obaveza", kaže Dušica Vukićević iz sela Milatovići.
Uz puno posla, kažu, problem su i niske otkupne cene, kao i što se za plasman proizvoda same moraju snalaziti. Da napravi kvalitetan sir sa raznim začinima Svetlani Davidović nije nikakav problem. Doći do kupca za nju je teži posao.
"Imamo četiri krave. Od toga dnevno oko 100 litara mleka sam prerađivala praveći raznorazne sireve koji su jako dobrog kvaliteta, ali je taj plasman jako težak", priča Svetlana Davidović iz sela Kaona.
Za bolji položaj žena na selu i za razvoj njihovih potencijala važna je edukacija, udruživanje, saradnja sa sličnim udruženjima. Da savladaju prepreke i realizuju projekte koji ih osnažuju značajna im je podrška Agencije za rodnu ravnopravnosti i osnaživanje žena UN Women i Evropske unije.
"Kroz ovaj projekat želimo da ih osnažimo. Ne samo žene, nego da osnažimo i njihovu porodicu, da ih motivišemo, da ih stimulišemo za proizvodnju poljoprivrednu, za seoski turizam, za inovativne neke stvari kako bi i njihova deca ostala da žive i rade i da dobro žive od svog rada na selu", navodi Nadežda Satarić iz udruženja građana Snaga prijateljstva Amiti.
Gorana Tanasković iz Privredne komore Čačak ističe da učesnice i udruženje žena sela Dragačeva imaju za cilj da svoju decu tako vaspitaju i tako opredele da ostanu da žive, da rade na selu, da se dobije jedna perspektiva, a to mogu doći kroz udruživanje, njihovo ojačavanje, njihovo ekonomsko osamostaljivanje.
Vredne, preduzimljive žene Dragačeva žele da ostanu na selu, da pomognu razvoju svojih sredina u snažnim porodicama koje su, kako kažu, ključne za njihov opstanak.
Pogledaj vesti o: Guča

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.