Ekološki kamp u okolini Trstenika

Izvor: RTS, 27.Avg.2019, 17:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekološki kamp u okolini Trstenika

U Selištu kod Trstenika, proteklog vikenda, održan je "Zapadna Morava fest". Volontere iz cele Srbije okupilo je zajedničko interesovanje za ekologiju, obrazovanje i pre svega zaštitu prirode, ali ni zabava nije izostala.
U junu je Selište bilo poplavljeno. Veliku štetu meštanima nanela je Riljačka reka. Jedan od uzroka >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << izlivanja je i smeće koje se decenija baca u vodu. Sa željom da promeni ekološku svet pre svega mladih ljudin koji žive u njenom rodnom mestu Nataša, apsolvent turizma uspela je da spoji lepo i korisno. 
 
Organizovala je dolazak onih sa kojima deli ista interesovanja. Animirala meštane. Za početak zajedno su čistili korito reke.
"Bili smo kod škole i tu su bila deca, jedna učiteljica iz mog kraja zvala mene i sestre da dođemo da počistimo. Gledajte šta je smeća. I flaša i stakla i plastike, pištolji, svašta. Ja nikad nisam bacao, a neću ni sad", kaže Jovan Đusić, iz Selišta.
"Nije poenta samo čistiti ono što bacimo. Neko je baš rekao što može jedan da baci, nas 100 ne može da očisti, tako da je poenta da mi osvestimo ljude i da prestanemo da bacamo smeće u reke, i ne samo u reke već i po divljim deponijama kojih ima u izobilju", kaže Nataša Čilić, organizator Festivala.
Svoj doprinos čisčenju dali su i volonteri iz cele Srbije.
"Ja sam došao da pomognem pre svega, ali uz zabavu sve to dobro ide. Ja sam došao iz Majdanpeka, ovo mesto mi je dosta nepoznato, ali sam dosta stekao prijatelja. Kroz šalu i kroz smeh smo svo smeće pokupili. Nismo bili ni svesni", kaže Vukašin Praščević.
Prikupljeno smeće je odvezeno na deponiju, a druženje nastavljeno na edukativnoj radionici Koreni kalemljenja. Učesnici festivala upoznali su se sa kulturom, običajima i istorijskim znamenitostima ovog kraja.
"Mi ovu radnu akciju zovemo moderna radna akcija možda iz prošlosti samo što smo je prilagodili za današnji ambijent. Pored radne akcije imamo muzički festival. Tu su razni di džejevi iz cele Evrope. Tako da kažemo: ajmo da zajednički očistimo prirodu, a onda da uživamo u plodovima našeg rada", kaže Nemanja Cvetković, predsednik organizacije "Balkanac".
I uživali su zajedno sa meštanima kojima su priredili nesvakidašnji vikend i druženje na obali Zapadne Morave.
Pogledaj vesti o: Fest,   Poplave

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.