Čačak: Više nema deponije u Prelićima

Izvor: RTS, 06.Dec.2019, 17:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čačak: Više nema deponije u Prelićima

Ministarstvo zaštite životne sredine dodelilo je oko 98 miliona dinara gradovima Čačku i Kraljevu i opštini Trstenik za sufinansiranje sanacije deponija. Najviše novca oko 66 miliona, dobio je Čačak za deponiju Prelići.
Lakše se diše, kažu meštani Prelića i Kulinovačkog polja koji žive uz obode nekadašnje deponije. Od naslaga smeća nema ni traga, a svuda su postavljeni biotrnovi za >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ispuštanje metana.

Deponija Prelići prostire se na oko 12 hektara, a zatvorena je 2012. godine. Rekultivacija prve zone od oko šest hektara počela je u martu ove godine i taj posao je pri kraju. Zbog komplikovanijih i skupljih postupaka sanacije, druge zona će se raditi u dve faze, kažu u gradskoj upravi. Pored Ministarstva životne sredine, i Grad Čačak sufinansira taj posao sa oko 16 miliona dinara.
„Ova druga faza kao što i sami vidite biće vrlo komplikovanija i teža zato što je nivo komunalnog otpada upravo na lokaciji iza mene, tampon je mnogo veći, od četiri do deset metara u zavisnosti od delova na ovih preostalih šest hektara, ali se nadam ovde će biti spaljivanja na baklji, malo znači komplikovanija procedura u odnosu na ovu prvu fazu i zbog toga ja se nadam da ćemo tek za naredne dve godine uspeti da rešimo ovu zonu“, kaže Mirjana Đoković, pomoćnica gradonačelnika Čačka za ekologiju.
Prvi radovi u drugoj fazi sanacije deponije počeće na proleće. Ako se kompletni radovi na rekultivaciji završe za dve godine, Čačak će postati prvi grad u Srbiji koji će u potpunosti rešiti problem nesanitarne deponije.
„Ovo će biti prelep prostor od 12 hektara koji se može iskoristiti za mnoge druge poslove koji su lepi, jer se radi o prostoru koji se nalazi pored reke Morave, a koji će biti izuzetno uređen, tu više nema nenamenskog odlaganja smeća“, najavljuje Mirjana Đoković.
Od kada je zatvorena deponija u Prelićima, Grad Čačak odvozi otpad u regionalnu deponiju Duboko kod Užica.
Na mestu stare deponije već tri godine radi transfer stanica i centar za reciklažni otpad, uređeni po najvišim ekološkim standardima. Smeće koje se ovde svakodnevno dovozi dalje se transportuje u hermetički zatvorenim kontejnerima.
Pogledaj vesti o: Trstenik

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.