Besplatna obuka letenja u Aero-klubu Trstenik

Izvor: RTS, 23.Avg.2018, 15:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Besplatna obuka letenja u Aero-klubu Trstenik

Aero-klub Trstenik od osnivanja davne 1954. godine do danas je veoma značajan školski centar za obuku pilota. Mnoge generacije veštinu upravljanja jedrilicama i sportskim avionima savladale su na aerodromu kraj Morave. Ovog leta na besplatnoj obuci je desetoro mladih iz Niša, Kraljeva, Gračanice, Vrnjačke Banje i Trstenika. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Lepo sunčano jutro i idealni uslovi za letenje. Na poletno-sletnoj stazi kraj Morave, grupa mladih ljudi, dobro raspoloženih. Za Mihajla koji  se upravo prizemljio posle prvog samostalnog leta tradicionalni doček.

"Let je protekao vrlo opušteno, ali pri sletanju sam imao malo treme, skliznuo sam", kaže Mihajlo Marković. "Drugi put je sve bilo u redu. To mi je prvo laširanje i specijalan je osećaj." 
Uzbuđenje je veliko jer se snovi o letenju upravo pretvaraju u realnost, kaže Jana Živković:
"Prelepo je kad  si samostalan gore. Možeš da letiš, ideš jedrilicom levo, desno. Mnogo je lepo. U planu mi je i polaganje za avion, da nastavim tatinim stopama."
Dalibor Živić iz Gračanice kaže da je to oduvek voleo:
"Čuo sam da ima ove godine i da je besplatno, i prijavio sam se."
Dvomesečna obuka koja predestavlja temelj vazduhoplovstva sastoji se od teorijskog i praktičnog dela.
"Nijedan Aero-klub ne školuje ovoliki broj učenika", ističe Goran Bošković, predsednik AK Trstenik. "Troškove školovanja snosi sam Aero-klub i to su sredstva koja uspevamo da obezbezbedimo. Oni nakon završenog kursa dobijaju certifikat da su završili osnovnu obuku za pilota jedrilice i nastavljaju svoje školovanje po program direktorata civilnog vazduhoplovstva za dobijanje dozvola." 
Ushićenost mladih ljudi koji su osetili draž letenja bila je  dovoljan razlog da i reporter krene na davno željeno krstarenje nebom iznad Morave:
"Ovo je bila jedna prijatna vožnja, predivno iskustvo. Vama hvala na pilotiranju."
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.