62. godine “Prve Petoletke”, nekadašnjeg giganta i u svetskim okvirima!

Izvor: BKTV News, 20.Mar.2012, 17:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

62. godine “Prve Petoletke”, nekadašnjeg giganta i u svetskim okvirima!

Iako je Kosmet srce Srbije, ipak geografski Trstenik gravitira  ka tome. Trstenik je mali gradić, smešten na desnoj obali Zapadne Morave, poznat i proslavljen kao 'grad hidraulike'. Ovih dana, industrija hidraulike i pneumatike proslavlja 62 godine postojanja. U svom dugom i uspešnom poslovanju, 'Petoletka' je izgradila partnerstva sa proizvođačima širom sveta iz oblasti proizvodnje hidrauličkih i pneumatskih sistema, >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << kao i velikim multinacionalnim kompanijama iz oblasti vojne i avio industrije.
Ukazom maršala i ministra narodne odbrane Josipa Broza, 23. Marta 1949. osnovano je preduzeće 'Pvrva Petoletka', koje se prvobitno bavilo proizvodnjom borbenih aviona za potrebe JNA. Dobila je naziv po petogodišnjem planu razvoja socijalističke Jugoslavije. Ali zbog tadašnjih političkih prilika i straha od invazije od Varšavskog pakta, ovaj kompleks je iseljen u dubinu teritorije, u Mostar, gde i danas postoji fabrika 'Soko' poznata po svom istaknutom mlaznjaku 'Orlu'. 'Petoletka' je zatim preorijentisala svoj razvoj na hidrauličke i pneumatske sisteme.

U okviru tog kompleksa, osnovana je i 'Vojno-industrijska škola', koja je obučavala nove, mlade stručne kadrove. Tako je zahvaljujuci 'Petoletki' Trstenik od malog, poljoprivrednog grada postao značajan industrijski centar u čitavoj bivšoj Jugoslaviji.
Ono što će svakako upisati Petoletku u svetsku istoriju mašinogradnje jesu poslovi sa američkim BOEING-om, kada je 'Petoletka' dobila učešće u proizvodnji stajnog trapa za putnički avion '747". 'Petoletka' je dala doprinos domaćoj i svetskoj vojnoj industriji projektovanjem  novog, revolucionarnog sistema za pokretanje kupole kod tenkova.
Naime, jugoslovenski tenk 'M84" je prvi tenk koji je mogao da puca u pokretu. Tadašnji poznati ruski i američki tenkovi morali su da se ukopavaju da bi dejstvovali. Priča se da su Amerikanci otkupili tu licencu, koju su kasnije primenili na svojim 'Abramsima'.
'Petoletka' je radila i sisteme za podizanje brana hidroelektrana po čitavoj Jugoslaviji ali i za ostale delove sveta poput Afrike i Rusije. 'Petoletka' je izradia hidraulički sistem koji je podigao nekoliko hiljada tona tešku kupolu hrama Sv. Save na Vračaru.
Devedesetih godina prošlog veka, kao i cela zemlja, 'Petoletka' ulazi u nezapamćenu krizu. dolazi do masovnoh otpuštanja radnika, i gašenja mnogih proizvodnih pogona...
Danas, 62 godine kasnije, Petoletka posluje još uvek kao državna kompanija i zapošljava oko 3500 radnika. Bavi se proizvodnjom  hidrauličkih i pneumatskih sistema za vojne i civilne potrebe domaćih i inostranih kupaca. I pored velike ekonomske krize i problema unutar same fabrike, 'Petoletka' je uposlila 200 novih majstora a između ostalih i tek svršeni srednjoškolci.
Poštovani radnici, srećan vam 23. Mart, dan 'Prve Petoletke'
Pripremio: Aleksa Jovašević
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.