Tošetova kuća čuva sećanja na njega

Izvor: Southeast European Times, 18.Nov.2011, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tošetova kuća čuva sećanja na njega

Voljeni pevač Toše Proeski radio je na izgradnji mostova pomirenja u regionu, koji su srušeni u sukobima. SETimes je razgovarao sa arhitektama spomen kuće kojom se veliča njegova zaostavština.

18/11/2011

Marina Stojanovska za Southeast European Times iz Skoplja – 18.11.2011.

Trojica ambicioznih makedonskih arhitekata -- Dejan Sekulovski, Ilija Božinovski i Dejan Spasenovski -- dobili su u Barseloni Nagradu publike za svoj projekat Spomen kuća >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << Toše Proeskog.

Dopisnica SETimesa Marina Stojanovska razgovarala je sa arhitektama o nagradi i dizajnu koji su odlučili da koriste.

SETimes: Šta ova nagrada znači za vas?

Dejan Sekulovski: S obzirom na značaj festivala i broj vrlo uvaženih profesionalaca koji su učestvovali, samo prihvatanje našeg rada u tako jakoj konkurenciji predstavljalo je veliko zadovoljstvo.

Sve drugo što je usledilo izgledalo nam je kao dodatna nagrada. Predstavljali smo sebe i makedonsku arhitekturu, kao i Tošeta i sve što je on bio za Makedoniju. Ova nagrada otvara vrata mnogih specijalizovanih profesionalnih publikacija, medija i internet strana za dalje predstavljanje makedonske arhitekture na globalnom planu.

SETimes: Šta vas je inspirisalo da izaberete baš ovu arhitektonsku formu?

Ilija Božinovski: Snaga, jednostavnost, dugovečnost, pouzdanost i monumentalnost obeležja su betona. Nesumnjivo, postoje paralele između tih karakteristika i nasleđa koje je ostavio Toše Proeski. Stoga, nismo bez razloga izabrali beton kao osnovni materijal u izgradnji spomen kuće.

Kao kontrapunkt snazi betona, [ostatak] spomen kuće izgrađen je od stakla -- lakog materijala koji simbolizuje ljudsku prolaznost i krhkost. Staklena struktura je u obliku krsta, što je odraz Tošetove vere u Boga, ali i tradicionalne arhitekture njegovog rodnog Kruševa i njegovih kulturnih i istorijskih spomenika.

Kuća je sagrađena od betona i stakla, kao kontrapunkt između simbola snage i ljudske prolaznosti. [Tomislav Georgiev/SETimes]

I boje su integralni deo ukupne strukture, na osnovu našeg viđenja Tošeta.

Jednostavno rečeno, zaključili smo da nijedan element ne treba da dominira ili da se ističe u pogledu osećanja koja imate kada posećujete kuću ili želje da uživate u Tošetovim slikama i zvucima, koji prate posetioce svuda u njenoj unutrašnjosti.

SETimes: Da li vidite nagradu kao potvrdu Tošeta kao osobe koja je, na puno načina, ujedinila Balkan?

Božinovski: Sudeći po glasovima publike -- mi nismo bili upoznati sa profilom glasača ili iz kojih zemalja oni dolaze -- sigurno je da je za nas glasalo puno onih iz Makedonije i regiona koji se dive Tošetu i njegovoj muzici… Koliko je Toše ujedinio region svojom muzikom i postupcima pokazuju [veliki] broj posetilaca spomen kuće svakog dana i Tošetova velika zastupljenost u medijima.

SETimes: Kako gledate na one koji su osvojili druga dva mesta?

Sekulovski: Na naše veliko iznenađenje i radost, drugi nagrađeni rad -- Muzej sećanja i tolerancije u Meksiku -- ima sličnu priču. To je dobro projektovani objekat ultramoderne arhitekture, koji takođe upućuje jaku poruku.

Kada je u pitanju projekat iz Indije -- kolektivni smeštaj -- teško je porediti ga sa druga dva, jer je to samo koncept ili dizajn kod kojeg imate potpunu slobodu projektovanja i ne morate da brinete koliko će biti praktičan ili koliko se isplati. Mi nismo imali takvu slobodu i to je puno uticalo na nas u donošenju konačne odluke u korist ovog dizajna.

SETimes: Mnogi ljudi na dodeli nagrada pokazali su interesovanje za staru makedonsku arhitekturu u Kruševu. Kakvi su rezultati tog interesovanja?

Božinovski: Prilikom predstavljanja projekta u Barseloni, posle inicijalnog upoznavanja sa istorijom i arhitekturom Makedonije i Kruševa, naglasak je stavljen na razumevanje našeg objekta u njegovom kontekstu.

Za ukupan oblik ove strukture koristili smo tradicionalnu kuću u Kruševu. Tročlani žiri, koji čine renomirane arhitekte, u potpunosti je prepoznao glavne odlike i elemente na kojima smo zasnovali celokupan koncept, koji nije nametljiv i uklapa se u topografiju i okruženje tog terena.

Žiri je zapazio ovu građevinu među amfiteatarskom postavkom kruševskih kuća i ostao je zadivljen. To je razlog što su pokazali ogromno interesovanje za makedonsko građevinsko nasleđe.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.