Zukorlić: Ne klanjajte Svetom Savi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jan.2011, 13:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zukorlić: Ne klanjajte Svetom Savi

NOVI PAZAR -

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić pozvao je muslimane da ne dozvole realizaciju projekta asimilacije i pokrštavanja njihove dece kroz učešće na skupovima koji će biti organizovani povodom predstojećeg obeležavanja školske slave Svetog Save.

"Teško je zdravom razumu da shvati da u sekularnoj državi, kakva je Srbija, javne institucije, kakva je škola, imaju svoju pravoslavnu slavu, a da se istovremeno zahteva lojalnost svih drugih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << građana koji nisu pravoslavci", navodi se u Zukorlićevoj poruci, objavljenoj na sajtu njegove islamske zajednice.

On je pozvao roditelje da podrže i ohrabre svoju decu u bojkotu aktivnosti i pasivnog učešća na skupovima povodom Svetog Save.

U pozivu se navodi da je obeležavanje Svetog Save još jedan projekat asimilacije, gde se za razliku od prethodnog Svetog Nikole, "drsko, grubo, brutalno krše verska i ljudska prava pripadnika islama".

Pri tom, dodaje se, muslimani ne preduzimaju ništa značajno u cilju zaštite svojih prava.

"Upozoravajući sve nas kojima je Uzvišeni Alah dao decu i porodicu kao emanet, Poslanik Muhamed kaže: Svi ste vi pastiri i svako će od vas biti odgovoran za svoje stado. Dakle, dragi brate, ti si pastir u svojoj porodici i ti si odgovoran za sve propuste svoje porodice; ti si odgovoran, a i svi mi sa tobom, što našoj deci, u našim školama, sa većinskim muslimanskim učenicima i bošnjačkom tradicijom, neko iz Beograda nalaže, a onaj u našem gradu sprovodi, da Sveti Sava, srpski prosvetitelj i prvi srpski arhiepiskop i utemeljitelj Srpske pravoslavne crkve, bude predstavljen kao vrednost koju trebaju osetiti i prihvatiti kao svoju, kao deo svoje biti", naveo je Zukorlić.

U poruci se upozorava da su muslimani odgovorni na ovom i na budućem svetu jer ništa nisu preduzeli, niti su digli glas i kazali da Sveti Sava nije deo njih i da oni ne žele biti deo njega.

Zukorlić napominje i da je uzaludan trud, kako se navodi, režima da okupi i kupi dovoljno dobrih i finih Bošnjaka i muslimana u cilju ostvarenja svojih nehumanih ciljeva, "ali neće uspeti u tome jer ovaj naš kraj neplodno tlo za setvu i žetvu diskriminatorskih projekata nad muslimanima u ovoj državi".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.