Žezal Svetog Save, pretpostaalja se da jedini preostali njegov lični predmet (VIDEO)

Izvor: KMnovine.com, 28.Jan.2023, 00:36

Žezal Svetog Save, pretpostaalja se da jedini preostali njegov lični predmet (VIDEO)

Jedini lični predmet za kog pouzdano znamo da nam je ostao od Svetog Save je ovaj arhiepiskopski žezal (štap), koji se čuva u riznici zadužbini srpskog kralja Vladislava, manastiru Mileševa kod Prijepolja.



Ovaj žezal je Sveti Sava dobio 1219. godine u Jerusalimskoj patrijaršiji, kao simbol dostojanstva pravoslavnog arhijereja, nakon što je od Carigradskog patrijarha Manojla I Sarantena dobio tomos o autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i bio >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << hirotonisan za prvog srpskog arhiepiskopa.

Pošto je Sveti Sava 1236. godine preminuo u bugarskoj prestonici Trnovu, njegov sinovac srpski kralj Stefan Vladislav je dogovorio da Savine mošti prenesu u manastir Mileševo, svoju zadužbinu.

Žezal se nalazio u manastiru do 1594. godine, kada su po naredbi Kodže Sinan-paše mošti Svetog Save odnete iz Mileševe i spaljene u Beogradu, u cilju gušenja Velikog banatskog svetosavskog ustanka 1594. godine koji je do temelja uzdrmao Osmansku imperiju.

U vreme tih događaja, monasi iz manastira Svete Trojice u Pljevljima su iz manastira Mileševe odneli kivot u kojem su čuvane mošti, ruku Svetog Save koja je ostala sačuvana, kao i njegov žezal. Žezal je kasnije vraćen u manastir Mileševu, gde se i danas čuva.

Žezal je napravljen od pozlaćenog srebra. Visine je 143 centimetara i optočeno je poludragim kamenjem, a u glavi žezla se nalazi gorski kristal.

Tokom 17. veka, mileševski monasi Longin i Visarion su izvršili prepravke na žezlu, zamenivši stari okov žezla potpuno novim, na koji su gravirali pesme posvećene Svetom Savi i tropar Vaznesenju Gospodnjem.




Prema rečima dr Andreja Vujnovića, muzejskog savetnika Istorijskog muzeja Srbije, glava žezla je najverovatnije autentična, odnosno nije promenjena od vremena Svetog Save.








* * *


Iza nas stojite jedino - vi! Ako želite da nastavimo da radimo, podržite nas. Ostalo je na nama.





 







Pratite nas na FacebookTwiter ili Instagram


Izvor: Istorija Srba    :: © 2014 - 2023 ::    Hvala na interesovanju

Pogledaj vesti o: Sveti Sava

Nastavak na KMnovine.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.