Vladika remezijanski Stefan:Ove svetle sedmice treba da osećamo radost i ljubav

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Apr.2023, 12:23

Vladika remezijanski Stefan:Ove svetle sedmice treba da osećamo radost i ljubav

Vladika remezijanski Stefan služio je jutarnju vaskršnju liturgiju u Hramu Svetog Save, nakon čega je čestitao vernicima praznik Vaskrsenja Hristovog i pričestio ih.

Vladika je poručio da tokom ove svetle prazničke sedmice treba osećati samo radost, ljubav i sve ono što je sveto i uzvišeno.

"Od danas, ove prazničke svetle sedmice samo treba da osećamo radost, ljubav i sve ono što je sveto, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << što je uzvišeno, ono što je dobro i što je logično, blagosloveno i večno. To je ono što treba da osećamo u svome srcu i u svojoj duši, ako su nam takve misli takav će nam biti i život", rekao je vladika.

Pozvao je sve da ove dane iskoriste deleći radost jedni sa drugima, kako bi se postiglo blagostanje duše i tela.

"Iskoristimo ove dane deleći radost jedni sa drugima i osetićemo blagostanje naše duše i našeg tela, a kada tako nešto postignemo i zadobijemo, nikada nećemo dozvoliti da izgubimo i da bilo šta drugo učini da se odvojimo od te svetosti života. Zato je sve ostalo promašaj, besmisleno i greh i zato je Hristos i pobedio sve to što je besmisleno i dao nam smisao, dao nam sebe, mi ga primimo u svoje naručje. On je širi od nebesa ali se useljava u nas i naše duše zato što je i sam postao čovek zato što i voli čoveka i zato što je čovek nešto najvažnije za njega", poručio je vladika Stefan.

On je blagoslovio sve prisutne i preneo blagoslove patrijarha Porfirija.

"Treba da budemo važni sami za sebe, za svoje bližnje, pa na kraju i za neprijatelje svoje, neka ste Bogom blagosloveni prenosim vam blagoslove našeg patrijarha Porfirija i živeli na mnogaja i blagaja ljeta i Hristos Vaskrse", rekao je vladika.

Pravoslavni hrišćanski vernici danas slave Vaskrsenje Hristovo, najveći i najstariji hrišćanski praznik, koji simbolizuje pobedu života nad smrću.

Vaskrs je suština hrisćanskog učenja, a pored vernika SPC, ovaj praznik danas obeležavaju i Antiohijska, Jerusalimska, Ruska, Gruzijska, Japanska i druge pravoslavne crkve.

U Srbiji je običaj da vaskršnje slavlje počne odmah posle jutarnje službe, a tada se vernici pozdravljaju rečima "Hristos Vaskrse-Vaistinu Vaskrse".

Uskršnjim slavljem za vernike se završava najstroži Veliki post koji se najviše dana posti na vodi, a običaj je da vaskršnja jaja budu prvi mrsni zalogaji.

Za hrišćane je praznik Vaskrsenja Hristovog, praznik nad praznicima i događaj koji je pre više od dva milenijuma izmenio istoriju čovečanstva.

Vaskrsenje Isusa Hrista je temelj hrišćanstva i sva vera i propoved Hristovih učenika, a kasnije i svakog hrišćanina, niče iz tog najvažnijeg Hristovog dela.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Vladika remezijanski Stefan:Ove svetle sedmice treba da osećamo radost i ljubav

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 16.Apr.2023

BEOGRAD – Vladika remezijanski Stefan služio je jutarnju vaskršnju liturgiju u Hramu Svetog Save, nakon čega je čestitao vernicima praznik Vaskrsenja Hristovog i pričestio ih. Vladika je poručio da tokom ove svetle prazničke sedmice treba osećati samo radost, ljubav i sve ono što je sveto...

Nastavak na VojvodinaUzivo.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.