Vernici danas obeležavaju sećanje na spaljivanje MOŠTIJU SVETOG SAVE!

Izvor: Telegraf.rs, 10.Maj.2016, 08:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vernici danas obeležavaju sećanje na spaljivanje MOŠTIJU SVETOG SAVE!

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju sećanje na spaljenje moštiju Svetog Save, koje su  prenete iz Trnova iz Bugarske u Srbiju, i sahranjene u manastiru Mileševi, zadužbini kralja Vladislava (1234-1243 g.), sinovca Svetoga Save.

U vreme turske tiranije, srpski narod se skupljao kod moštiju svoga Svetitelja, da traži utehu i lek. Mošti Svetoga Save zaista su bile za Srbe nepresušni izvor svakog >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << plemenitog nadahnuća, svakog evanđelskog pregnuća, revnosti, vere, ljubavi, nade, utehe, radosti, okrepljenja.

Ako je srpskoj duši bio potreban lek od neke boljke, nalazila ga je u čudotvornim moštima svog najvećeg Svetitelja i svebrižnog utešitelja.

Ako je srpskoj duši bila potrebna sveta sila, koja zasigurno spasava od svakog greha, od svake muke, od svakog zloduha, ona je tu silu crpla iz svetog groba i svetih moštiju Svetoga Save.

Foto: Tanjug/ Nenad MIlošević

Ako je Srbima, kao narodnoj celini, bila potrebna ma kakva pomoć, oni su je tražili i nalazili u Mileševi kod svoga besmrtnog Svetitelja i čudotvornog Prosvetitelja.

Svakom pravom Srbinu on je bio u svim nevoljama uteha, u svim tugama radost, u svim patnjama sapatnik, u svim gresima izbavitelj, u svim smrtima spasitelj i vaskrsitelj.

Bojeći se da se iz Mileševe, gde počivahu mošti duhovnog oca i duševoditelja celokupnog roda srpskog, ne digne buna na Turke, Sinan paša Beogradski naredi da se telo Svetog Save prenese iz Mileševe u Beograd i spali.

Foto-montaža: Wikimedia Zeljkokiss/MOSSOT

Na čelu turske vojske koja je otišla po telo Svetog Save bio je Ahmet beg Oćuz. Vojska upadne u Mileševu na Veliki Petak 1594. godine, načini pokor, uzme iz kivota telo Svetoga Save i prenese u Beograd Sinan paši. I u subotu, 27. aprila 1594. godine, Sinan paša spali telo Svetog Save u Beogradu, na Vračaru. Plačem i lelekom bi propraćen širom cele srpske zemlje ovaj jezoviti događaj. A jedan nepoznati monah zapisa: "Da se zna kada sažegoše Turci Svetoga Savu, arhiepiskopa srpske i pomorske zemlje, u Beogradu; i načelnik beše vezir Sinan paša, koji bejaše pred vojskom...".

No sa spaljivanjem moštiju Svetiteljevih obesni paša agarjanski ne spali Svetitelja, koji osta živ pred prestolom Božjim na nebesima i u srcu i duši svoga naroda na zemlji-"Sinan paša vatru pali, telo Svetog Save spali; al' ne spali slave, niti spomen Save!" - Bogonosni otac naš Sava, apostol i svetitelj Božji, postade posle smrti i mučenik Hristov.

(Telegraf.rs)


Pogledaj vesti o: Sveti Sava

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vernici danas obeležavaju sećanje na spaljivanje MOŠTIJU SVETOG SAVE!

Izvor: NiskeVesti.rs, 10.Maj.2016

U vreme turske tiranije srpski narod se skupljao kod moštiju svog svetitelja da traži utehu i lek.. Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju sećanje na spaljenje moštiju Svetog Save, koje su prenete iz Trnova iz Bugarske u Srbiju, i sahranjene u manastiru Mileševi, zadužbini kralja...

Nastavak na NiskeVesti.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.