Izvor: RTS, 01.Maj.2021, 05:56

Velika subota – uspomena na pogreb Isusa Hrista

Posle raspeća, stradanja i smrti na Golgoti, Veliku subotu Isus Hristos proveo je u Hadu. U hrišćanstvu ovo je dan žalosti. Na Prvom programu RTS-a, od 20.05 emitovaćemo Vaskršnju poslanicu patrijarha srpskog gospodina Porfirija. Nešto kasnije, od 23.55, prenosićemo Ponoćnu Vaskršnju liturgiju iz Hrama Svetog Save u Beogradu.
Velika subota posvećena je uspomeni na pogreb Isusa Hrista >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i njegov silazak u Ad.

Deo je Strasne sedmice i uvod u Vaskršnje praznike. Na ovaj dan došao je kraj starom veku, i otpočeo novi vek u kome se svetkuje dan Njegovog Vaskrsenja. Veliku subotu vernici obeležavaju u molitvi i tišini.
Svake godine na Veliku subotu, na dan između golgotskog Raspeća na Veliki petak i Vaskrsa Sina Božjeg u nedelju, u Jerusalimu na zemlju sa neba silazi Blagodatni oganj.
Već duže od 12 vekova, jerusalimski patrijarh uznosi ugašeno kandilo koje se samo pali i taj oganj prenosi na sveće okupljenih vernika, a oni dalje svojim bližnjima i u svoje hramove.
U kućama, završavaju se neophodni poslovi vezani za doček velikog praznika.
Sprema se i čisti kuća, priprema odeća, ko nije obojio jaja i to će ujutru završiti, pre izlaska sunca. U pojedinim delovima zemlje mesi se kolač vaskršnjak.
I dalje se strogo posti, na vodi. Propisano je suhojedenje, odnosno ne jede se kuvana hrana. Ne radi se u polju, niti ručni radovi.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Danas Velika subota

Izvor: Nezavisne Novine, 01.Maj.2021

Srpska pravoslavna crkva (SPC) danas obilježava Veliku subotu, dan kada je Isus Hristos pogreben i kada je sišao u podzemni svijet - Ad i dušama umrlih donio Jevanđelje.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Patrijarh Porfirije sutra služi jutarnju liturgiju u Hramu Svetog Save

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Maj.2021

Početak vaskršnje liturgije je u 9.00 časova..Patrijarh srpski Porfirije sutra će na praznik Vaskrsenja Hristovog služiti jutaranju liturgiju u Hramu Svetog Save...Početak liturgije je u 9 sati...Ponoćnu vaskršnju liturgiju u Hramu svetog Save služiće episkop remezijanski Stefan, objavljeno...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.