VUČIĆ NA SVETOM MESTU ZA SVAKOG SRBINA: Sa Borisovim obišao Veliko Trnovo, mesto smrti SVETOG SAVE (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Jun.2020, 15:55

VUČIĆ NA SVETOM MESTU ZA SVAKOG SRBINA: Sa Borisovim obišao Veliko Trnovo, mesto smrti SVETOG SAVE (FOTO)

Posetili su Crkvu svetih 40 mučenika, koja se nalazi u podnožju čuvene tvrđave "Carevac".

Predsednik Srbije Aleksndar Vučić obišao je danas u Bugarskoj, sa premijerom Bojkom Borisovim, i Veliko Trnovo, mesto smrti Svetog Save, i istakao da je ponosan i zadovoljan što bugarski narod posvećuje veliku pažnju čuvanju sećanja na srpskog svetitelja.

- Veoma sam ponosan i iskreno srećan što mi je Bojko Borisov omogućio da posetim Veliko Trnovo, ovo sveto mesto, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i kada vidim kako naša bugarska braća čuvaju sećanje na Svetog Savu, to je za nas ne samo dokaz prijateljstva i bratske ljubavi, već i posvećenosti unapređenju odnosa - rekao je Vučić novinarima u Velikom Trnovu.

Predsednik Srbije je istakao da je Sveti Sava najvažniji čovek u našoj istoriji, jer je 1219. osnovao autokefalnu Srpsku pravoslavnu crkvu.

- Pažnju koju je dobio od bugarskog naroda, od 13. veka do danas govori o neraskidivim vezama Srba i Bugara - rekao je Vučić.

Vučić i Borisov danas su u Velikom Trnovu posetili Crkvu svetih 40 mučenika, koja se nalazi u podnožju čuvene tvrđave "Carevac".

Inače, Veliko Trnovo, nekadašnja bugarska prestonica, mesto je u kojem se upokojio Sveti Sava 1236. godine kada se vraćao sa hodočašća iz Svete zemlje.

Kao u studentskim danima. - Hvala @boyko.borissov na divnom danu!

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Jun 1, 2020 at 4:36am PDT

Taj grad se nekada zvao samo Trnovo, a nazvan je Veliko Trnovo zbog svoje slavne istorije, pošto je bio neosvojiva tvrđava kada je u 12. veku prkosio vizantijskom carstvu.

U Crkvi svetih 40 mučenika Sveti Sava je na Bogojavljenje 1236. godine, služio svoju poslednju liturgiju, pre smrti.

Tu je bio i sahranjen, a potom su njegove mošti prenesene u manastir Mileševa, odakle ih je Sinan paša preneo u Beograd i spalio na Vračaru 1594, na mestu gde je sada Hram svetog Save.

Predsednik Vučić i bugarski premijer Borisov prethodno su obišli radove na izgradnji autoputa od Sofije do granice sa Srbijom, kao i radove na izgradnji gasovoda Balkanski tok.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Vučić položio venac na nekadašnji grob Svetog Save u Trnovu

Izvor: Beta Video, 01.Jun.2020

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je prilikom posete Bugarskoj obišao manastir 40 mučenika i položio venac na nekadašnji grob Svetog Save u Trnovu. (pokrivalice) Beta/MOD

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.