VEČERNJE VELIKOG PETKA U HRAMU SVETOG SAVE: Vernici celivaju plaštanicu koja simbolizuje Hristovo stradanje (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Apr.2023, 20:30

VEČERNJE VELIKOG PETKA U HRAMU SVETOG SAVE: Vernici celivaju plaštanicu koja simbolizuje Hristovo stradanje (VIDEO)

Plaštanica simbolično obeležava vreme Hristove smrti i skidanja njegovog tela sa krsta.

Patrijarh SPC Porfirije služi večernje Velikog petka u Hramu Svetog Save tokom kojeg će biti izneta plaštanica, platno koje simbolizuje stradanje Isusa Hrista.

Prethodno je plaštanica izneta u Maloj crkvi Svetog Save na Svetosavskom platou.

Iznošenje plaštanice >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << obavljen je pri kraju jutrenja koje se služi na Veliki petak, posle večernje službe, nakon čega je, u prisustvu velikog broja vernika, položena zajedno sa Jevanđeljem na posebno ukrašen sto ispred oltara, koji simbolizuje kamen na kome je, prema predanju, telo Isusa Hrista pripremljeno za polaganje u grob.

Po polaganju plaštanice, vernici su je celivali, a to mogu da učine sve do sutra uveče, uoči Vaskrsa, koji počinje da se slavi od ponoći, oglašavanjem prvih crkvenih zvona.

Plaštanica simbolično obeležava vreme Hristove smrti i skidanja njegovog tela sa krsta, a na njoj je predstavljeno Hristovo polaganje u grob, Bogorodica, Josif, Nikodim, kao i jevanđelista Jovan.

Prema hrišćanskom predanju i verovanjima u plaštanicu su Hristovi učenici zajedno sa Josifom Arimatejskim uvili Hristovo telo odmah po skidanju sa krsta na kome je bio razapet.

Predanja navode i da je čuvana u tajnosti sve dok nisu prestali progoni hrišćana.

U pravoslavnim crkvama se na Veliki petak ne služe liturgije, već takozvani Carski časovi sa čitanjem delova Jevanđelja koja opisuju stradanje Isusa Hrista.

Veliki petak je za sve hrišćane dan strogog posta, a u Srbiji je običaj da se zaustave svi poslovi i u kući i u polju, kao i da se farbaju jaja u crvenu boju koja je simbol nevino prolivene krvi Hristove i novog života.

U nekim delovima Srbije, vernici se prema običaju, nakon celivanja plaštanice, provlače ispod stola na kojem je ona bila položena, a tom prilikom se, prema verovanju, treba se pomoliti Bogu i pomisliti neku lepu želju.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U SEVERNOJ MITROVICI ODRŽANA VEČERNJA SLUŽBA: Plaštanica izneta na celivanje (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Apr.2023

Običaj je da se vernici klečeći provlače ispod bogato ukrašenog stola na kome se nalazi, u veri da će godina proteći pod blagoslovom raspetog Hrista...U hramu Svetog Dimitrija u Severnoj Mitrovici održana je Večernja sluzba koju je služio vladika Raško-prizrenski Teodosije, a nakon toga izneta...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

PATRIJARH PORFIRIJE U HRAMU SVETOG SAVE: Njegova svetost prisustvovala iznošenju plaštanice

Izvor: Pančevac-online.com, 14.Apr.2023

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije služio je u Hramu Svetog Save večernje sa iznošenjem plaštanice, koja simbolizuje platno u koje je Isus Hrist umotan nakon skidanja sa krsta i na njoj je prikazano Hristovo polaganje u grob. Prethodno je plaštanica izneta u Maloj crkvi Svetog Save na Svetosavskom...

Nastavak na Pančevac-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.