Uručene Svetosavske nagrade, Novosađani laureati

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jan.2020, 16:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uručene Svetosavske nagrade, Novosađani laureati

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević uručio je danas Svetosavske nagrade ustanovama i pojedincima koji su, prema oceni stručne komisije, u prethodnoj godini značajno unapredili prosvetu i obrazovanje u Srbiji.

Ministar Šarčević je rekao da je pomenuta nagrada jedno od najvažnijih priznanja koje pojedinac, ili institucija u Srbiji mogu da dobiju.

"Još jednom čestitam svim laureatima i dobitnicima svetosavske nagrade i mislim da jesu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << uzor za sve one koji će tu nagradu dobiti " rekao je ministar.

Gradonačelnik Novog Sada, takođe dobitnik svetosavske nagrade, rekao je da ulaganje u obrazovanje, nije samo ulaganje u rekonstrukciju i izgradnju škola i vrtića, već i ulaganje u decu, podsetivši na praksu grada da promoviše uspešne učenike, ustanovljivanje Vidovdanske nagrade, obezbeđivanje besplatnog boravka dece u državnom vrtiću i subvencije za privatne, kao i to da grad obezbeđuje besplatne udžbenike za sve prvake.

"Ja doživljavam ovu nagradu kao nagradu za ceo grad, za Novi Sad i za sve Novosađane, sve profesore, nastavnike, učitelje, sve đake i sve ljude koji su uključeni u obrazovno – prosvetni sistem Grada Novog Sada" rekao je Vučević.

Direktor Gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" iz Novog Sada, dr Radivoje Stojković, koja je takođe dobila Svetosavsku nagradu, kaže da nagrada pripada i profesorima i učenicima, dodajući da stara novosadska gimnazija, u 4. veku svog postojanja, nastavlja ono na šta je tradicija obavezuje, a to je izuzetnost.

"Među osnivačima, među đacima, među nastavnicima vekovima su znameniti ljudi koji su ostavili traga i u našoj prosveti, i u kulturi i u svim sferama bitisanja" kaže Stojković.

Svetosavska nagrada uručena je i Tehničkom fakultetu u Novom Sadu. Među nagrađenim ustanovama i pojedincima su i manastir Studenica, kao i mladi naučnici; Jelena Ivanović, učenica 4. razreda Matematičke gimnazije i najtrofejniji đak na međunarodnim takmičenjima ove godine i Vojislav Gligorovski, student doktorskih studija biologije u Lozani.

Nagrađeno je 28 kandidata u više kategorija.

Ministar prosvete je istakao da je "Svetosavska nagrada" jedna od najlepših, najvažnijih nagrada koju pojedinac ili institucija može da dobije.

"Čim je vezana za Svetog Savu i Svetosavlje mislim da nema ništa dičnije od toga", rekao je Šarčević i naglasio da je teško doći u krug predloženih kandidata za nagrade i da Komisije imaju težak zadatak da izmere svačiji doprinos.

Svetosavsku nagradu dobili su Vesna Stanimirović, direktor Predškolske ustanove "Stonogica" u Sremskoj Mitrovici, Miloš Zorica, vaspitač u vrtiću "Bajka" na Čukarici, OŠ "Vuk Karadžić" u Žitkovcima.

Zatim, dobitnici nagrade su i Nataša Nikolić Gajić, učiteljica OŠ "Kralj Aleksandar Prvi", Požarevac, Saša Ristić, nastavnik informatike i računarstva u OŠ "Svetozar Marković" Vranje, Jelena Ivančić, učenica Matematičke gimnazije u Beogradu.

Ovogodišnji laureati su i Uroš Jaćević, učenik Muzičke škole "Vatroslav Lisinski, Elektrotehnička škola "Nikola Tesla " Beograd, Radivoje Stojković, direktor Gimnazije Jovan Jovasnović Zmaj u Novom Sadu, Slavoljub Stojadinović, nastavnik Ekonomsko- ugostiteljske škole "Vuk Karadžić", Velika Plana, Boris Pejin, Regionalni centar za talente, prof. Dejan Filipović, dekan Geografskog fakulteta.

Nagradu je dobio i Miloš Vučević gradonačelnik Novog Sada, Mario Cekić, student Filozofskog fakulteta u Nišu, Vojislav Gligorovski, student doktorskih studija u Lozani, prof. Petar Adžić sa Fizičkog fakulteta, Momčilo Pavlović istoričar, Nihat Biševac, gradonačelnik Novog Pazara i drugi.

Jelena Ivančić, učenica četvrte godine Matematičke gimnazije, jedina je učenica iz Srbije koja je osvojila tri zlatne medalje na evropskoj matematičkoj olimpijadi za devojke. Proglašena je prošle godine najboljom takmičarkom na svetu.

Volela bi da studira na Kembridžu. Smatra da je važno za svaku zemlju da, po pitanju nauke, ima konerkciju sa drugim zemljama i da se tako dolazi do velikih projekata.

Ako ode iz zemlje na studiranje u inostranstvo, ne zna da li će se vratiti, ali joj je drago što se u Srbiji dodeljuje jedno ovakvo priznanje i što ga je ona dobila.

Uroš Jaćević učenik je Osnovne muzičke škole "Vatrosav Lisinski", svira gitaru i osvojio je više od 30 nagrada u zemlji i inostranstvu.

"Svetosavska nagrada je za mene nešto najznačajnije što sam ikada dobio, a bilo je mnogo nagrada", kaže Uroš.

On planira da nastavi da svira gitaru. San mu je da studira u Nemačkoj jer tamo, kako kaže, može da dobije najbolje obrazovanje, bar što se tiče gitare.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

MEDALJE, EKOLOGIJA, HUMANITARNI RAD... Ministar Šarčević uručio Svetosavske nagrade najboljim srpskim učenicima, vaspitačima, profesorima

Izvor: Blic, 27.Jan.2020

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević uručio je danas u Vladi Srbije tradicionalne Svetosavske nagrade za izuzetne rezultate u oblasti obrazovanja i vaspitanja za 2019. godinu.

Nastavak na Blic...

Svetosavska akademija: Srbiji potrebno društvo na bazi znanja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jan.2020

U Narodnom pozorištu u Beogradu večeras je održana Svetosavska akademija, a ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević kaže da će država nastojati da uz pomoć privrede omogući jeftinije visoko obrazovanje...Šarčević je poručio da stvaramo ambijent da Srbija bude prepoznatljivo...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.