U srpskom kolu i poglavice

Izvor: Vesti-online.com, 27.Mar.2018, 19:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U srpskom kolu i "poglavice"

U Amsterdamu je drugu godinu zaredom održan Međunarodni festival folklora, a okupilo se četiri stotine učesnika. Uz srpske klubove iz dijaspore - KUD Tamo daleko i KUD "Sveti Sava" iz Roterdama (Holandija), KUD Jugos - Minhen (Nemačka), SKUD Pontes-Mostovi - Trst (Italija), nastupali si i sastavi iz Rusije, Belorusije, Bugarske, Mongolije, Indonezije.

Svi su publici prikazali svoj raskošan talenat i umeće, ali i šarolikost folklora s raznih meridijana.

Na >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << kraju službenog dela programa sve se pretočilo u praznik za dušu i oči - zajedničko narodno kolo na pozornici u Amsterdamu.

Uz folkloraše, na festivalu koji je svečano otvorio Bojan Kljajić, konzul Republike Srbije u Holandiji, nastupio je i hor Osnovne škole "Duško Radović" iz Beograda.

Folkloraši iz Roterdama, članovi KUD-a Tamo daleko iz Roterdama, okupljenima su preneli izuzetnu energiju i izmamili brojne aplauze izvođenjem "Nove Šumadije", "Vranjskog polja" i "Leskovca".

Publika im nije ostala dužna, pa je njihove nastupe ispratila gromoglasnim aplauzima.

- Izuzetno nam je zadovoljstvo bilo da se odazovemo pozivu organizatora i da učestvujemo na ovako značajnoj priredbi na kojoj su se okupila folklorna društva iz raznih krajeva sveta. Već sada se radujemo i nestrpljivo čekamo sledeću godinu i nastup u Amsterdamu. Ovo je nagrada za sav uložen trud i brojne sate provedene u pripremama za nastup - rekla je Slađana Nikolić u ime KUD-a Tamo daleko.

Na festivalu je nastupio i KUD Jugos iz Minhena. Kombinovani sastav od 30 igrača činili su članovi omladinskog i pripremnog ansambla koje vode Milan Glamočanin i Bojana Manojlović.

- Ovakva druženja i nastupi su kruna svog vremena i uloženog truda za uvežbavanje koreografije. Zato pozivam sve bivše i buduće folkloraše iz Roterdama i okoline da osete istu ovu energiju i da nam se pridruže na probama koje održavamo sredom i subotom. Zainteresovani mogu da nam se obrate mejlom na adresu: kudtamodaleko15Žgmail.com

- pozvala je nove folkloraše Slađana Nikolić.

Tokom trodnevnog boravka u Amsterdamu su u glavnom programu nastupili izvodeći Vlaške igre iz Kobišnice, a preostala dva dana iskoristili su za razgledanje grada.

- Nastup u Amsterdamu je nešto novo u radu Jugosa, jer nam je cilj izlazak kluba na međunarodnu scenu, a ovaj festival je bio prava prilika za to. Do sada sam bio na više od stotinu festivala međunarodnog karaktera i jasno mi je koliko to znači igračima, ali i jednom kulturno-umetničkom društvu. S organizatorima festivala sarađujem od 2008. pa je tako usledio poziv za naše učešće u Amsterdamu - kaže Milan Glamočanin.

On ističe da su ga oduševila naša deca jer su se pokazala u pravom svetlu.

- Ponosan sam na naše devojčice i dečake zbog nastupa, ali i ponašanja tokom trodnevnog gostovanja u Holandiji, jer su ispoštovali sve što smo se dogovorili pre polaska na put. Posetili smo mnogo toga što treba videti u Amsterdamu, a oni su puni znatiželje za novim stvarima, počev od posete muzejima do razgledanja grada - ističe Glamočanin.

Trodnevni boravak u Amsterdamu bio je za članove Jugosa dobra prilika za druženje, pa je tako dogovorena saradnja sa našim društvom iz Trsta, a poziv za gostovanje je stigao od srpskog kluba iz Roterdama.

- Posebna vrednost ovakvih međunarodnih festivala je mogućnost susretanja i druženja sa vršnjacima sa raznih strana sveta. Naši igrači su uzrasta od 13 do 16 godina i može se pretpostaviti šta im u tim godinama znači poseta Amsterdamu, ali i nastup pred potpuno drugačijom publikom u odnosu na ono što činimo u Minhenu i po Nemačkoj - kaže Milan Glamočanin.
Pogledaj vesti o: Sveti Sava

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.