U Srbiji 1.500 manje prvaka

Izvor: Večernje novosti, 01.Apr.2013, 22:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srbiji 1.500 manje prvaka

UPIS prvaka počeo je u ponedeljak, a procenjuje se da će u prvi razred da krene oko 71.500 đaka. U odnosu na prošlu godinu, to je 1.500 prvaka manje. Zbog sve malobrojnijih generacija, škole se bore da privuku što više dece - sekcijama, sportovima, dodatnim stranim jezicima, produženim boravkom... I u ponedeljak, prvog dana upisa, vrata škola bila su širom otvorena za buduće prvake. Zakazivana su testiranja kod psihologa i pedagoga. - Interesovanje je veliko, pa je već prvog dana 50 dece >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << prijavljeno za testiranje - kaže Dejan Stanković, direktor OŠ ”Sveti Sava” u Beogradu. - Kod nas se upisuju i deca sa drugih opština, jer svi idu u prvu smenu, imamo produženi boravak, razne sportove, sekcije, deca fakultativno uče ruski, italijanski, a uvodimo i nemački... Prvake su u ponedeljak dočekivali i u beogradskoj OŠ ”Vlada Aksentijević”. Prema rečima direktorke Slobodanke Matković, roditelji biraju njihovu školu zbog kvalitetnog nastavnog kadra, dobrih uslova rada, a najbolja reklama su uspesi na takmičenjima i dobri rezultati na maloj maturi. Ove jeseni prvi put u školske klupe će da sednu mališani rođeni između marta 2006. i februara 2007. Da bi i zvanično bili upisani u prvi razred, potreban je izvod iz matične knjige rođenih, potvrda o prebivalištu, dokazi o zdravstvenom pregledu i da je dete pohađalo pripremni predškolski program. Zvanično, upis bi trebalo da bude završen do kraja maja, ali škole primaju buduće đake i do prvog septembra, pa i kasnije, ako su objektivno bili sprečeni da se upišu. Kazne za roditelje koji ne upišu prvake iznose između 5.000 i 25.000 dinara. BEZ NORME 50 UČITELJA ZBOG sve manjeg broja dece, od septembra će biti i veći broj delimičnih ili potpunih tehnoloških viškova. Ukoliko se u jedno odeljenje upisuje po 30 prvaka, a biće 1.500 dece manje - to znači da će 50 učitelja ostati bez norme.
Pogledaj vesti o: Sveti Sava

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

UPIS PRVAKA I DECE PREDŠKOLSKOG UZRASTA

Izvor: Radio Dunav, 02.Apr.2013, 17:27

Upis dece u prvi razred osnovne škole za školsku 2013/2014. godinu počeo je juče i trajaće do 31. avgusta. Kao redovno godište za upis u prvi razred su deca rođena 2006. i mališani rođeni januara i februara 2007. godine.. Od potrebnih dokumenata, osim potvrde lekara i izveštajasa sistematskog...

Nastavak na Radio Dunav...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.