Izvor: JUGpress.com, 28.Jan.2024, 00:24

Svetosavske povelje Emiliji, Mili, Petru, Lazaru i Marku

LESKOVAC

U sali Narodnog pozorišta Leskovac u organizaciji domaćina ovogodišnje proslave Osnovne škole „Bora Stanković“ održana je Svetosavska akademija kojoj su prisustvovali predstavnici prosvete, Vojske Srbije, policijske uprave, sveštenstva, lokalne samouprave… Najuspešnijim učenicima u oblasti obrazovanja i vaspitanja u 2023. godini dodeljena je Svetosavska povelja, a dobili su je Emilija >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << Tasić, učenica četvrtog razreda Medicinske škole, Mila Nikolić, učenica drugog razreda OŠ „Vuk Karadžić“, Petar Minić, učenik osmog razreda OŠ „Svetozar Marković“, Lazar Marinković, učenik petog razreda OŠ „Kosta Stamenković“ i Marko Veličković, učenik četvrtog razreda „Muzičke škole“. Specijalna Svetosavska povelja za doprinos širenja duha svetosavlja i unapređivanja obrazovno vaspitnog rada 2023. godine dodeljena je Goranu Cvetanoviću, predsedniku Privremenog organa, koji je, zahvaljujući na nagradi, podsetio da je Sveti Sava jedna od najznačajnijih ličnosti srpske istorije.

„Stvarajući srpsku državu, istovremeno je stvarao i srpsku crkvu, kulturu i širio konstantno i mir i ljubav. Nijedna ličnost kod Srba nije toliko utkana u svest i biće naroda, kao što je Sveti Sava. Na nama je da negujemo njegov put i priređujemo svečanost u njegovu čast. Obaveza nam je da sačuvamo i unapredimo sve ono za šta se borimo i izborimo u teškim vremenima za dobrobit naših naroda. Sveti Sava nam je ostavio veoma težak zadatak, da nastavimo njegovu ulogu, te u skladu sa tim obrazovanje je jedan od naših imperativa u našem gradu. Grad Leskovac nastoji da odvajanjem finansijskih sredstava iz budžeta obezbedi najbolje uslove, kako za rad učenika, tako i za budućnost i našeg grada i naše države.“ Specijalnu svetosavsku povelju dobio je i episkop niški Arsenije, koji je, blagosiljajući obeležavanje Savindana, govorio o značaju Svetog Save za Srbiju i srpsku državnost.

„I srpska medicina svoje duboke korene vezuje za Svetog Savu koji je osnovao prvu i najstariju bolnicu u manastiru Hilandar 1199. godine, a zatim i prve bolnice na našim prostorima u manastirima Studenica i Svetog Georgija, poznatog i kao manastir Orahovica. Svetog savu poznajemo i kao oca naše prosvete i kulture, koji personifikuje sve što je dobro, lepo i istinito, sve što je stvaralačko u srpskom narodu.“

Direktor OŠ „Bora Stanković“ Miodrag Stojiljković u ime organizatrora pozdravljajući okupljene je rekao da ova manifestacija promoviše prave vrednosti koje krase pojedince i kolektive u svim oblastima društvenog života, a naročito u obrazovanju.

„Sva zanimanja su važna, svi poslovi su dragoceni, a mi moramo imati na umu da bez obrazovanja i zdrave nacije nema bolje budućnosti. Danas je dan proslave Dana Svetog Save, ali i cele svetorodne loze Nemanjića. U svima nama istinski obitava duhovni otac nacije. Svetosavska svetlost sada jasnije nego ikad blista i otkriva našu stvarnost iz koje jasnije nego ikad ne vidimo drugi put, osim puta pravoslavlja.“ (kraj)IS/LJS

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.