Svetosavska akademija u Tekelijanumu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jan.2019, 18:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetosavska akademija u Tekelijanumu

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović prisustvovao je danas kao izaslanik predsednik Srbije Aleksandra Vučića Svetosavskoj akademiji u Tekelijanumu u Budimpešti.

Čestitajući dan velikog srpskog svetitelјa i prosvetitelјa Svetog Save, predsednik Mirović rekao je da danas slavimo sećanje na najveću, najsvestraniju i najznačajniju ličnost celokupne naše istorije, koja nas je učinila onim što danas i jesmo.

" >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Sveti Sava je ostavio neizbrisiv trag u našem jeziku, prosveti, kulturi i celom našem duhu. Lepota i neprolaznost njegovog dela i danas je, ne samo deo naše tradicije, nego naša temelјna nacionalna, duhovna i svaka druga odrednica", istakao je predsednik Mirović.

Večna svetlost Svetog Save, kako je rekao, je ono što je probijalo tamu svih mračnih vekova kroz koje smo kao narod u prošlosti prolazili.

"To je svetlost koja je pokazivala i koja pokazuje put svima onima koji su se, od tada pa sve do danas, borili i koji se bore za slobodu, prosvećenost i prosperitet našeg naroda i koja nam govori ko smo bili, kakvi treba da budemo i kuda treba da idemo", naveo je on.

Predsednik Mirović je istakao da, u nizu nijansi svetlosti kojom nas i danas obasjava Sveti Sava, jeste i ona koja nas uči sabornosti i slozi, ocenivši da je to večna svetlost onog Svetog Save koji je mirio svoju zavađenu braću, učeći i njih i nas da budemo jedinstveni i da živimo u bratskoj slozi i lјubavi, među sobom i sa svima drugima sa kojima se dodirujemo i preplićemo.

"Takav pristup je, svojevrsna, neprolazna etika našeg svetosavlјa i pravoslavlјa", dodao je predsednik Pokrajinske vlade.

Predsednica Samouprave Srba u Mađarskoj Vera Pejić Sutor istakla je da srpska zajednica u Mađarskoj ima jednu od najdužih tradicija obeležavanja Savindana u srpskom narodu na celom svetu, podsetivši da je himna Svetog Save prvi put izvedena 1839. godine na đačkoj proslavi upravo u Mađarskoj, u Segedinu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Predsednik Mirović na Svetosavskoj akademiji u Budimpešti

Izvor: Blic, 26.Jan.2019

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović prisustvovao je danas kao izaslanik predsednik Srbije Aleksandra Vučića Svetosavskoj akademiji u Tekelijanumu u Budimpešti.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.