Svetosavska akademija u Skoplju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jan.2018, 00:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetosavska akademija u Skoplju

Povodom nacionalnog dana Srba u Makedoniji, večeras je u Makedonskoj operi i baletu održana svečana Svetosavska akademija, uz bogat kulturno-umetnički program koji je vodio kroz istoriju srpskog naroda.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić prisustvovao je večerašnjoj akademiji, odakle je poručio da srpski narod treba da bude ponosan na svoju šajkaču "koja sve manje podeća na kapu, a sve više na vojničku i seljačku krunu".

"Mnogo je razloga večeras da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << budemo srećni i ponosni, jer se sećamo loze Nemanjića, Dušana Silnog koji je pre svih doneo vladavinu prava našim i drugim narodima, ali i Svetog Save koji je pre osam vekova odredio naš identitet", ukazao je Đurić.

Sveti Sava je državi koju smo već imali, primećuje Đurić, odredio put, a srpski narod okupio oko svetosavlja koji je stub naše istorije, kulture i identiteta.

On je dodao da u čitavoj srpskoj istoriji ne postoji neko ko je toliko prisutan, živ i aktuelan kao što je to Sveti Sava, koga su Srbi u Makedoniji s pravom uzeli za svoj nacionalni dan.

"U središtu svetosavske filozofije je ljubav prema bližnjem, prema čoveku kao jedinki bez obzira na različitost. Danas nam je ta ljubav potrebnija nego ikad, a posebno našem narodu na KiM, gde moramo graditi zajedničku budućnost sa komšijama i svim ljudima dobre volje", naglasio je direkor za KiM.

Akademiji su prisustvovali i drugi zvaničnici iz Srbije, Makedonije i Republike Srpske, a među njima potpredsednik Narodne skupštine Srbije Veroljub Arsić, potpredsednik makedonske vlade Kočo Anđušev, generalni sekretar predsednika Republike Srpske Siniša Karan, predsednik Demokratske partije Srba u Makedoniji Ivan Stoilković...

Srpskoj zajednici obratio se i potpredsednik makedonske vlade Kočo Anđušev koji je čestitao praznik i ukazao da Makedonija svakodnevno radi kako bi sa susednim zemljama "gradila mostove", koji su od značaja za ekonomski razvoj u regionu.

"Zemlje Zapadnog Balkana se suočavaju sa sličnim problemima i zato treba da inteziviramo našu saradnju, a naročito sa Srbijom", kaže Anđušev.

Prema njegovim rečima, dobra saradnja među zemljama, odraziće se i na bolji život građana, jer će ta saradnja omogućiti atraktivnije tržište za nove investicije i radna mesta.

Veroljub Arsić, potpredsednik Narodne skupštine Srbije, poručio je da put koji nam je Sveti Sava pokazao je put "razumevanja, saradnje i sloge" koji treba shvatiti i u političkom smislu kada su svi narodi, a naročito naši susedi u pitanju.

"Srbi i Makedonci su prijateljski narod, delimo iste probleme, i ne može u Srbiji biti dobro, ako je u Makedoniji loše i obratno", kaže Arsić.

Regionalna stabilnost je osnovni postulat Srbije, poručuje on, a sve nesporazume treba rešavati mirom i dijalogom kao što je nedavna poseta makedonskog premijera Zorana Zaeva Beogradu to i pokazala.

U ime organizacionog odbora ovogodišnje Svetosavske akademije goste je pozdravio Ivan Stoilković, predsednik Demokratske partije Srba u Makedoniji koji je rekao da je večerašnja noć posvećena našim precima, ali i da se prisetimo "ko smo, šta smo, odakle dolazimo i kuda nam je ići".

Govoreći o čoveku u čije ime se srpski narod okupio večeras u Makedonskoj operi i baletu, Svetom Savi, kaže da je neizmerna sreća za jedan narod kada u svojoj istoriji ima takvu ličnost "mudraca, učitelja, pomiritelja, diplomatu, državnika, pisca, pesnika, a pre svega istinskog, Hristovog čoveka".

"Danas je Sveti Sava ideal na kojem srpski narod u Makedoniji izgrađuje i usmerava svoje nacionalno biće, naš temelj i načelo", ukazao je Stoilković.

Na akademiji je govorio i generalni sekretar predsednika Republike Srpske Siniša Karan koji je istakao da je ovo prilika da iskažemo svoj nacionalni identitet u skladu sa međunarodnim standardima.

Ukazuje da Republika Srpska "pruža ruku prijateljstva drugim narodima", a u cilju ostvarivanja "ekonomske vizije", kao i da žele da budu posmatrani kao "subjekat", a ne kao "objekat" na tom putu.

Na akademiji je Hor "Singidunum" otpevao srpsku, makedonsku i svetosavsku himnu, glumci Narodnog pozorišta predstavili odlomske srpske istorije, a narodne igre izveo Narodni ansambal "Venac" iz Gračanice.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.