Svetosavska akademija u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji

Izvor: Kragujevac.rs, 27.Jan.2016, 16:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetosavska akademija u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji

Svečanom akademijom u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji obeležena je školska slava Sveti Sava. Akademiji su prisustvovali Njegovo preosveštenstvo vladika šumadijski gospodin Jovan sa sveštenstvom Eparhije šumadijske, gradonačelnik Kragujevca, Radomir Nikolić, zamenik gradonačelnika Nebojša Zdravković, predsednik Skupštine grada Milan Urošević, predstavnik Školske uprave Kragujevac i predstavnici ostalih gradskih institucija.

Posle rezanja slavskog kolača, pozdravljajući >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << goste, profesore i učenike, Slavica Marković direktorka Prve kragujevačke gimnazije, govoreći o liku i delu Svetog Save podsetila na stvaralačku radost koji Savindan podstiče u školama i da duhovna buktinja koju je Sava pre mnogo vekova upalio još uvek gori. Savino delo ostaje najveličanstvenije i najuzvišenije i svojim zracima iz prošlosti zauvek nas obasjava.

O zracima naše prošlosti i naše budućnosti u svojoj besedi govorila je učenica drugog razreda Andreja Pešić, podsećajući da Sava kroz srpske legende živi i traje u srpskom narodu sve do danas i dugo posle danas, a da su priče o delu, liku i životu ovog srpskog svetitelja doprle tamo gde ni on sam nikada nije stigao. U svemu što je činio Sava je davao celog sebe pokazujući da, ako pustite da nas vodi ljubav, vera, znanje, ne postoje granice onoga što možemo da uradimo - napisala je u svojoj besedi Andeja Pešić. Njegovo delo je izvor snage i volje, a Svetosavlje ostavljeno kao amanet srpskom narodu i vekovni putokaz koji nas poziva na pomirenje sa sobom i drugima, na pobožnost i odgovornost. Sveti Sava nas okuplja i budi više od bilo koga drugog.

Sveti Sava proslavljen je danas u svim osnovnim i srednjim školama u Kragujevcu, kao i na fakultetima kragujevačkog Univerziteta.

Svetosavska akademija, u organizaciji Knjaževsko - srpskog teatra, pod pokroviteljstvom grada Kragujevca, biće održana večeras u Pozorištu u 19 sati.
Pogledaj vesti o: Sveti Sava,   Kragujevac

Nastavak na Kragujevac.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U OŠ Vuk Karadžić u Žitkovcu obeležena školska slava Sveti Sava

Izvor: Aleksinac.net, 27.Jan.2016

U osmogodišnjoj školi „Vuk Karadžić“ u Žitkovcu, svečanom akademijom obeležena je školska slava „Sveti Sava“ Dan Svetog Save obeležen je i u Hramu „Svetog Arhangela Gavrila“, sedištu Crkvene opštine Žitkovac

Nastavak na Aleksinac.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.