Svetosavska akademija i svečanost u Bečeju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jan.2020, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetosavska akademija i svečanost u Bečeju

Tradicionalnom Svetosavskom akademijom bečejske škole obeležile su Svetog Savu, dan duhovnosti, školsku slavu. Svečanost je održana u Gradskom pozorištu, a domaćin akademije bila je Gimnazija Bečej.

Program je započeo horskim izvođenjem himne posvećene prvom srpskom prosvetitelju, nakon čega je direktor Gimnazije Miodrag Basarić održao prigodan govor.

"Naša je dužnost da, kazano rečnikom naših učenika, razmišljamo "izvan kutije", mimo ustaljenih obrazaca >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i utrtih staza. Sa one strane zida je čitav jedan svet koji nam ostaje neotkriven, dok samodovoljno i samozadovoljno ostajemo u zadatom. Neistraženim stazama hrabro se uputio Sava, sledeći i šireći snagu učene reči i kosmopolitskog svetonadzora. Mi odlučno biramo da te vrednosti položimo u temelje naše gimnazije kako bismo porušili mnoge zidove - zidove tradicionalne učionice, zidove među ljudima i narodima, zidove u našim glavama", kazao je Basarić.

Opština Bečej iz godinu u godinu ulaže značajne napore kako bi se poboljšali uslovi za rad u svim obrazovnim ustanovama, ocenila je zamenica predsednika opštine Bečej Dalila Dujaković.

"Opština Bečej će uvek stajati uz svoje đake i studente, uz profesore nastavnike i učenike. Svake godine finansiramo stipendije za najbolje studente naše opštine i nagrađujemo đake za postignute uspehe. Naše mišljenje je da lokalna samouprava treba da održi taj kontinuitet i zato ćemo nastaviti da podržavamo đake, studente i prosvetne radnike", kazala je Dujaković.

Đaci su za Savindan pripremili prigodne dramatizacije, video kolaž o vannastavnim aktivnostima, recitovali su pesme posvećene Svetom Savi, a svečanost su uveličali i članovi KUD "Đido" i plesnog kluba "Maks dens".

Direktor Gimnazije i arhijereski namesnik bečejski Dejan Stanojev uručili su nagrade učenicima čiji su literarni i likovni radovi ocenjeni kao najbolji, dok je završna reč na akademiji pripala Kristini Pap, predsednici đačkog parlamenta Gimnazije.

"Upravo mi, bezbrižna bića nasmejanih lica, predstavljamo nebrušene dijamante čiji se oblik metamorfozama postupno formira u školskim klupama. Dok mi učenici ispunjavamo učionice, naši profesori nam nesebično poklanjaju znanja, dok nas edukacijom oblikuju sve do stadijuma obrazovnog savršenstva", zaključila je Pap.

Nakon Svetosavske akademije, u Gimnaziji je upriličena izložba fotografija pod nazivom "Naš put" koja ilustruje postanak i razvoj škole u prethodnih 95 godina.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

OŠ “Vožd Karađorđe” proslavila školsku slavu

Izvor: JUGpress.com, 27.Jan.2020

LESKOVAC..Rezanjem slavskog kolača Osnovna škola „Vožda Karađorđe“ obeležila je krsnu slavu Svetog Savu. Svečanost je pratila i prigodna akademija koju su pripremili učenici i nastavnici škole...Oni su kroz recitale i pesmu podrobnije predstavili život i značaj dela svetago Save...PodeliteKlikom...

Nastavak na JUGpress.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.