Svetosavci grade kuću Manojlovićima

Izvor: Vesti-online.com, 16.Sep.2014, 13:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Svetosavci" grade kuću Manojlovićima

Kao i svake godine i ove je, uprava Srpskog kulturnog kluba "Sveti Sava" iz Altštetena na čelu sa predsednikom Ljubišom Mirićem organizovala ručak za sve članove u klupskim prostorijama. Svi članovi su bili obavešteni, a došao je ko je kad mogao, tako da je druženje trajalo od 11 časova pa sve do kasnog poslepodneva. Ovo druženje uz ručak trebalo je da bude održano pred odmore, ali je odloženo zbog humanitarnih akcija koje su organizovane u klubu.

Porodica >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Radulović i Dragović iz Guče žive u Vidnauu

 

I na ovom skupu se najviše pričalo o novoj humanitarnoj akciji koja je u toku. Naime, "Svetosavci" će zidati kuću familiji Manojlović iz Podgore u Republici Srpskoj.

- Pored dva šlepera koja smo poslali jedan za Bajinu Baštu i Krupanj i drugi za Lopare sakupljali smo i novac i ta akcija je trajala sve do današnjeg dana. Skupili smo više od 15.000 franaka. Na početku akcije, na sastanku uprave kluba smo se dogovorili, da sakupljenim novcem kupujemo materijal za izgradnju kuće jednoj ugroženoj familiji. U najuži krug je ušlo desetak porodica iz Republike Srpske i Srbije. Na kraju smo se odlučili za petočlanu porodicu Manojlović iz Podgore, zaseok Sjeline - kaže za "Vesti" Ljubiša Mirić, predsednik SKK "Sveti Sava" iz Altštetena, rodom iz Prizrena.

Prema njegovim rečima, porodica Manojlović ima troje školske dece, voda im je odnela kuću a klizište uništilo celo imanje.

 

Mošti fešta

SKK "Sveti Sava" će učestvovati od 26. do 28. septembra na Mošti feštu u Vidnauu kraj Altštetena. Uz naš klub biće još 26 udruženja koja će predstaviti kulturu i hranu svojih zemalja. Naš klub će imati štand i šator, a za sva tri dana su obezbeđeni trubači.

- Niko od njih nije zaposlen, a živeli su od poljoprivrede. Plac u Priboju, za izgradnju kuće im je obezbedila opština Lopare, a temelj za kuću je izgrađen uz pomoć Srpskog kluba "Knez Lazar" iz Gmindena u Austriji. Za nastavak izgradnje kuće potreban je novac ili građevinski materijal, pa smo mi odlučili da kupujemo materijal za celokupnu kuću i izgradimo je do krova sa svim što je potrebno po sistemu ključ u ruke - ističe Mirić.

  Ljubiša Mirić

- Dogovoreno je da oni nađu majstore i radnu snagu, a opština Lopare da im dostavi svu potrebnu dokumentaciju za igradnju kuće. Za izgradnju kuće potrebno je oko 10.000 evra i mi taj novac imamo. Odlučili smo da odemo nas četvoro dole početkom oktobra, da kupimo materijal i da započnu radovi. I kad se završi cela kuća otići ćemo još jednom dole da predamo ljudima ključ u ruke - kaže Ljubiša Mirić.

On dodaje da su Manojlovići plakali od sreće kada su ih obavestili o planu da im finansiraju izgradnju kuće.

  Tradicija: Članovi kluba na ručku

 

Inače, zajedničkom ručku je prisustvovalo oko 80 familija, neki su došlo i posle podne, zbog svakodnevnih obaveza koji su imali, a svi troškovi su podmireni iz klupske kase.
Pogledaj vesti o: Sveti Sava,   Guča

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.