Izvor: JUGpress.com, 24.Jan.2018, 22:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

”Sveti Sava, sa aspekta Crkve i istoričara” u školi “Vožd Karadjordje”

LESKOVAC

U Svetosavskoj nedelji, ovogodišnji domaćin, Osnovna škola ”Vožd Karadjordje”, već je realizovala niz aktivnosti, a danas je prvi put održana i tribina ”Sveti Sava, sa aspekta Crkve i istoričara”.Sala za naučne skupove leskovačkog Muzeja bila je tesna da primi sve one koji >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << su želeli da prisustvuju ovom zanimljivom predavanju.

Ideja organizatora bila je da se, sa stanovništa društvenih nauka sa jedne i Crkve, sa druge strane, da jedan sveukupan pogled na ličnost i delo Rastka Nemanjića, odnosno Svetog Save:

” Interesovanje za učešće pokazali su mnogi, pa će danas govoriti i profesori bogoslovije, sveštenici, istoričari, profesori, književnici. Sve je zamišljeno kao niz priča o Svetom Savi, njegovom svetovnom i duhovnom životu, poimanja lika i dela ovog velikog sveca i osvrt na njega sa pozicije Crkve i istorije. Medju prisutnima je mnogo učesnika, ali je dosta i gradjana koji su došli da samo čuju predavanje, nešto nauče ili nešto pitaju, kaže profesor istorije u OŠ ”Vožd Karadjordje”, Boban Tasić.

Jedan od predavača bio je i jerej Ljubiša Kostić, profesor na Prizrenskoj bogoslovskoj školi u Nišu, a zanimljivo je da su interesovanje za tribinu umnogome pokazali mladi, pre svega učenici osnovnih i srednjih škola sa teritorije grada. Iako naizgled obradjuje opštepoznatu temu, za organizaciju tribine trebalo je par meseci, kaže profesor Tasić:

”  Ideja se rodila u novembru, a potom smo počeli da kontaktiramo potencijalne učesnike. Vrlo brzo smo počeli da se okupljamo oko Svetog Save, on nas je ujedinio i organizcija je lagano tekla. Da smo napravili pravi potez, dokazuje i prepuna sala ljudi, kojima je ova tema bila zanimljiva, pre svega zbog sagledavanja života i dela Svetog Save iz različitih prizmi.

Tribinu je himnom Svetom Savi, započeo hor Osnovne škole ”Vožd Karadjordje”, ovogodišnjeg domaćina Svetosavskih svečanosti.

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.