Sveštenik Luka Novaković nije sumnjiv

Izvor: Vesti-online.com, 02.Mar.2010, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sveštenik Luka Novaković nije sumnjiv

Bivši starešina hrama Svetog Save na Vračaru otac Luka Novaković nije predmet istrage sinodske komisije, koja ispituje detalje u vezi s izgradnjom hrama, izjavio je za beogradske medije vladika zahumsko-hercegovački Grigorije (Durić).

"Kontrola izgradnje hrama ide redovnim putem, a otac Luka nije predmet istrage. On je davno otišao odatle i nema nikakve veze s izgradnjom", kaže za "Kurir" vladika Grigorije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << />
Sveštenik Luka Novaković u svojoj izjavi za list "Alo" rekao je da kao starešina hrama Svetog Save nije "imao ništa sa njegovom izgradnjom" jer to nije bilo u njegovoj nadležnosti.

"I razrešen sam te dužnosti na sopstveni zahtev. Komisija koja se bavila mojim radom uverila se da u mom radu nije bilo nikakvih pronevera, niti ma čega nepravilnog. To je tako i nikako drugačije", izjavio je za "Alo!“ protojerej dr Luka Novaković, "osvrćući se na tekst u tom listu "o navodnim nepravilnostima u gradnji hrama kojima se ovih dana bavi komisija Sinoda Srpske pravoslavne crkve".

"Komisija koja se bavila mojim radom je u novembru konstatovala da su se neke stvari možda mogle i drugačije raditi, ali ništa drugo. Da su pronašli bilo kakvu proneveru, sigurno je da ne bih bio postavljen za starešinu hrama svetog Luke u Beogradu", kaže Novaković i, kako dalje piše "Alo", Novaković "dodaje da je pomenuta komisija Sinoda bila formirana zato što je u Crkvi neko posumnjao da su svešteničke odežde i mala monografija o hramu bili finansirani novcem namenjenima za njegovu izgradnju".

"Ne samo toliki dobronamerni vernici, već direktno i moja porodica i čitava rodbina, takođe su ktitori hrama i kakav bih ja bio čovek kada bih od toga bilo šta uzimao. Tačno je samo to da u Crkvi i oko Crkve postoje ljudi koji mi zavide na uspesima u radu, koji ne biraju sredstva da mi napakoste. Samo bih ih ja zamolio da to rade pod svojim imenom i prezimenom, a ne da se sve svede na prazne klevete i brutalne laži. Ja nikada ništa u mom životu nisam ukrao, niti uzeo na način koji nije u skladu s ljudskim i Božjim zakonima. Ko pronađe da to nije tako, neka to kaže.

Ja sam spreman da se suočim sa bilo kakvom optužbom i kritikom mog rada, ali pod uslovom da ne bude anonimna i da u njoj postoje nekakvi argumenti. Ja sam im na raspolaganju, kao i uvek dosad. Ako neko pominje „prebacivanje novca na privatne račune“, neka onda to pokaže i otera mene ili bilo koga ko tako nešto radi u zatvor", rekao je Novaković za „Alo!“ "osvrćući se pre svega na napise na pojedinim internet sajtovima", piše ovaj beogradski list.

Otac Luka sada je u crkvi Svetog Luke u Beogradu gde je starešina.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.