Srpskom centru preti gašenje

Izvor: Vesti-online.com, 22.Okt.2012, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpskom centru preti gašenje

Posle više od 20 godina postojanja i uspešnog rada, Srpskom kulturnom centru "Sveti Sava" iz Augzburga preti gašenje. Da je to vrlo izgledno potvrdila je i skupština članova i svih koji su zainteresovani za rad centra, održana u nedelju u klupskim prostorijama. Iako je bilo oko 40 prisutnih niko nije izrazio spremnost da vodi centar, odnosno da se aktivno uključi u rad.

Stojan i Dragana Buvač sa sinovima  

Na sastanku je rečeno da centar >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << nema nikakvih dugova, da je plaćena i septembarska zakupnina za prostorije u kojima ima dosta mesta i mogućnosti za rad. S obzirom na to da problemi traju već duže vreme, od 1. avgusta je dat otkaz na prostorije. Otkazni rok traje šest meseci, dakle do kraja januara sledeće godine i ako do tada ne bude rešeno pitanje rukovodstva, centar će ostati bez krova nad glavom, a možda se u potpunosti ugasi.

Trenutno od 11 članova uprave, jedini se angažuju Zorica i Dragan Mrkalj i Dragana i Stojan Buvač. Svi ostali iz uprave, ali i ostali članovi kao da su digli ruke od svega, a to neminovno vodi ka gašenju jedinog kluba naših građana u ovom gradu koji ima prostorije.

 

Zabava koja obećava

U subotu, dan uoči skupštine u prostorijama je održana zabava koja je bila dobro posećena. Za Zoricu Mrkalj to je tračak nade da možda ipak nije sve gotovo.

- Ova zabava je prošla relativno dobro, s obzirom na situaciju u kojoj se nalazimo. Ona potvrđuje da i sa malim brojem aktivnih članova može da se radi, ali je bolje da se obaveze rasporede na više članova. Možda će se ipak neko javiti da preuzme vođenje centra i tako pre isteka otkaznog roka započne oporavak i rad - nada se Zorica Mrkalj.

- I na ovu nedeljnu skupštinu među tih četrdesetak prisutnih, većina su oni koji ni ranije nisu izražavali spremnost da se aktivno uključe u rad centra. Kako je uprava već ranije podnela ostavku, sav teret pao je na nas četvoro i to tako ne može dugo da traje. I mi smo rešili da dignemo ruke od svega, jer smo ostali sami, a posla ima dosta. Zato verujem da će doći do gašenja centra, jer za sada niko ne izražava spremnost da preuzme njegovo vođenje, iako mi još nemamo problema da izmirimo sve mesečne obaveze - kaže Dragan Mrkalj.

On smatra da bi centar mogao uspešno da radi dalje ako bi bilo više onih koji žele da aktivno učestvuju u radu. I sada se izmiruju mesečne obaveze od 1.500 evra iako su prostorije otvorene samo vikendom, a u međuvremenu se organizuje pokoja zabava.

Ni ovaj pokušaj da se reši pitanje vođenja SKC "Sveti Sava" iz Augzburga nije dao rezultat. Međutim, još nije sve izgubljeno, jer sve do kraja januara ima vremena da se donese odluka o nastavku rada ili gašenju, a u tom vremenu možda će se pojaviti neko ko je spreman da sa grupom zainteresovanih organizuje život i rad u ovom centru.

  Dragan i Zorica Mrkalj  

Ako se to ipak ne desi, sasvim je izvesno da će centar ostati bez prostorija, a to je prvi korak ka gašenju i nestanku ovog udruženja naših građana u Augzburgu. Istu sudbinu ranije je doživeo i klub Krajina. Ima i onih koji se nadaju da će se među 600 porodica naših ljudi ipak naći grupa kojoj neće biti teško da sačuva ono što postoji više od 20 godina.

 

Bez dece nema budućnosti

Ranije su u sastavu centra bili fudbaleri, kuglaši i folklor, ali od leta i godišnjih odmora nikog od njih nema u ovim prostorijama. Poslednji je otišao folklor s obrazloženjem da ima bolje uslove za rad u nekom klubu nego u prostorijama centra. Kada iz prostorija odu deca, tada više nema ni njihovih roditelja i poseta se osetno smanji. Zato Dragan Mrkalj s pravom kaže da ovaj centar bez dece nema budućnosti.

 
Pogledaj vesti o: Sveti Sava

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.