Saborovanje otvorio svetski prvak u harmonici

Izvor: Blic, 21.Maj.2010, 01:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saborovanje otvorio svetski prvak u harmonici

Loznica - Himnom Vuku, u izvođenju Dečjeg crkvenog hora „Sveti Sava“, u sredu je u Vukovom domu kulture počeo 39. đački Vukov sabor, manifestacija koja se do 23. maja održava u Loznici i Tršiću. U svečanom programu učestvovali su i članovi dečjeg hora „Slavuji“ Centra za kulturu „Vuk Karadžić“, a solistički koncert priredio je Lozničanin Momir Novaković, svetski prvak u sviranju na harmonici, budući >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << student muzičkog konzervatorijuma u Švajcarskoj.

Čast da zvanično otvori 39. đački Vukov sabor pripala je Dajani Đukić, prošlogodišnjem đaku generacije iz OŠ „Anta Bogićević", danas učenici lozničke gimnazije „Vuk Karadžić", koja je podsetila da ova manifestacija traje od 1971. i da je njen cilj negovanje tradicije kroz susrete i nadmetanja učenika iz svih krajeva Srbije.

Saborovanje je nastavljeno juče u Tršiću pokretanjem radionice pod nazivom „Interkulturalni dijalog - razmena znanja" koja se odvija u multimedijalnoj radionici „Vuk i nauka" na saborištu, dok je u okviru etnoradionice predstavljen prikaz običaja jadarske svadbe „Kume, izgore ti kesa" u kojem učestvuju učenici trećeg razreda OŠ „Vuk Karadžić" iz Loznice.

Škola za umetničke zanate iz Šapca realizuje radionicu kaligrafske ćirilice, dok radionicu „Kreativna azbuka" vodi Jelena Rađen-Vasiljević, industrijski dizajner. Pesnik Moša Odalović nadgleda program radionice kreativnog pisanja, likovnu

radionicu sa decom vode magistri Snežana Nešković-Simić i Drago Simić, a za školu šaha zaduženi su šahisti gradskog šahovskog kluba „Loznica".

U OŠ „Kadinjača" juče je predstavljen časopis „Politikin zabavnik", dok je u popodnevnim satima u Ulici Jovana Cvijića održan defile folklornih ansambala iz Beočina, Banatskog Novog Sela, Lipničkog Šora, Korenite, Banje Koviljače i Loznice.

Danas će gosti 39. đačkog Vukovog sabora biti predstavnici Koordinacionog tela za jug Srbije, ministar u Vladi Srbije Milan Marković i gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović. Od 18 časova u Vukovom domu kulture večeras će biti proglašeni pobednici literarnog konkursa „Vukovo zvono", posle čega sledi multimedijalna pozorišna predstava „Ti i ja smo mi" koju izvode učenici srednjih škola iz Preševa, Bujanovca i Medveđe.

Sutra se održava 20. republičko takmičenje učenika osnovnih škola iz srpskog jezika i jezičke kulture, a završna svečanost počeće u 13 časova predstavom „Plavi zec" Pozorišta „Boško Buha" iz Beograda. Poslednjeg dana saborovanja, u nedelju, u Vukovoj spomen-školi u Tršiću biće održano i dvadeseto republičko takmičenje srednjoškolaca u poznavanju srpskog jezika i jezičke kulture. Pokrovitelj 39. đačkog Vukovog sabora je Ministarstvo kulture Republike Srbije i grad Loznica.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.