ŠTA JE LITURGIJA POMIRENJA? Porfirije pomiritelj kao nekada patrijarh Pavle - prestanak raskola i sukoba

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Maj.2022, 08:53

ŠTA JE LITURGIJA POMIRENJA? Porfirije pomiritelj kao nekada patrijarh Pavle - "prestanak raskola i sukoba"

U Hramu Svetog Save na beogradskom Vračaru danas u devet sati biće služena "liturgija pomirenja" Srpske pravoslavne crkve i crkve u Severnoj Makedoniji.

Liturgija u crkvenom rečniku označava čin evharistijske službe ili čin tajne pričešća.

U početku pojam je imao mnogo obuhvatniji smisao i odnosio se na bogosluženje koje je Crkva vršila zajednički, javno, u molitvenim mestima, kroz određeni >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << skup obreda, reči, simbola i ritualnih pokreta. U tom opštem smislu liturgijski kult se izjednačava sa javnom molitvom, skupno organizovanom pod nadzorom Crkve, a razlikuje se od privatnog služenja ili lične molitve.

U proteklim danima pisalo se da će se služiti "liturgija pomirenja" između SPC i Ohridske arhiepiskopije, ali glavno pitanje je šta taj pojam označava.

"Liturgija pomirenja" je bogosluženje na kom se uspostavlja celovitost i zajednica između dve Crkve. Nakon raskola šezdesetih godina dvadesetog veka između dve SPC i MPC ( Makedonske pravoslavne Crkve) došlo je do prekida zajedničkih bogosluženja, saradnje i zajednice između "pravoslavne braće".

U pravoslavnom svetu često se dešavalo da Crkve prekidaju "opštenje i zajednicu" - što bi značilo da prekidaju svaki kontakt, jednostavnije rečeno. To možemo trenutno da vidimo recimo između Ruske Pravoslavne Crkve i Vaseljenske patrijaršije i kompletnog prekida saradnje te dve crkve.

Patrijarh pomesne crkve (npr. SPC) tokom svete liturgije spominje sve predstavnik ostalih Crkava koje su u jedinstvu i nisu u raskolu.

Na "liturgiji pomirenje" crkveni poglavari spominju jedan drugog prvi put tokom obreda označavajući prestanak raskola i sukoba priznavajući kanonskog jedinstvo dve zajednice.

A post shared by Патријарх Порфирије (@porfirije_patrijarh)

Ujedno, to je i pokazatelj da je, bar u ovom delu, zaživela skorašnja odluka Svetog arhijerejskog sabora, koji je u ponedeljak saopštio da je na zasedanju najvišeg crkvenog tela doneta odluka o uspostavljanju punog kanonskog i liturgijskog jedinstva sa "Makedonskom pravoslavnom crkvom – Ohridskom arhiepiskopijom".

Zajedničko bogosluženje daje nadu da će i nastavak dijaloga Beograda i Skoplja ići u dobrom pravcu i da se već sad može reći da je patrijarh Porfirije na početku druge godine svog upravljanja brodom srpske crkve zalečio tešku ranu „makedonskog raskola”, kao što je i blaženopočivši patrijarh Pavle, takođe u drugoj godini svog patrijaraškog upravljanja, zalečio višedecenijski "američki raskol".

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

PATRIJARH PORFIRIJE TOKOM BESEDE NA LITURGIJI POMIRENJA: "Mi verujemo u jednu, svetu i sabornu Crkvu" (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Maj.2022

U Hramu Svetog Save na beogradskom Vračaru danas u devet sati biće služena "liturgija pomirenja" Srpske pravoslavne crkve i crkve u Severnoj Makedoniji...Patrijarh srpski Porfirije i arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan služiće danas u Hramu Svetog Save u Beogradu svetu arihejerejsku liturgiju,...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.