SREĆNA SLAVA U Sava centru obeležena pekarska slava Sveti Atanasije

Izvor: Blic, 31.Jan.2016, 22:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SREĆNA SLAVA U Sava centru obeležena pekarska slava Sveti Atanasije

Povodom pekarske slave Sveti Atanasije večeras je u "Sava centru" organizovan prijem na kojem je gradski menadžer Goran Vesić poručio da su pekari deo tradicije i ponos grada Beograda.

On je, čestitavši slavu pekarima, podsetio da u Beogradu posluje više od 2.700 pekarsih radnji tako da Beograđani na svim tim lokacijama mogu da kupe vruće kifle, đevreke ili burek.

- Beograd skoro da nema ulicu koja nema bar jednu svoju pekaru. Zato su pekari naše drage komšije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << oni koji ustaju prvi pre svitanja i rade dok drugi spavaju kako bi njihove sugrađane dočekali sveže pecivo kada krenu na posao ili u školu - rekao je Vesić.

On je podsetio da najstarija pekara u Beogradu postoji više od 130 godina, tačnije od 1885. i da je to pekara Aleksić koja se danas nalazi preko puta Botaničke bašte.

Takođe, druga najstarija pekara je Pekara Trpković koja radi od 1905, rekao je Vesić i dodao da mnoge pekare poput pekara Toma, Čarli ili Aca posluju skoro 50 godina.

- Ovi podaci govore da su pekari, ne samo deo našeg svakodnevnog života već i tradicije Beograda. Ponosni smo na tradiciju beogradskih pekara koja je zaista impozantna ako se zna da recimo najstarija pariska pekara Rišelje ima tradiciju dugu 200 godina - rekao je Vesić.

Predsednik Unije Pekara Srbije Zoran Pralica je rekao da to udruženje zapošljava više od 80.000 ljudi.

- Ove godine kao i svih prethodnih godina mi proslavljamo slavu i svake godine imamo sve veći broj pekara...Već sledeće godine očekujemo da ova sala bude prepuna - rekao je on.

On je dodao da je za zaštitnika pekara izabran Sveti Atanasije jer je on zaštitnik vatre i zanata.

Ovogodišnji domaćin slave, na kojoj su najzaslužnijim pekarima dodeljene zahvalnice, je Pekara Toma.

- Već 50 godina naša kuća traje i nadam se da će da nastavi još 50 godina - rekao je vlasnik te pekare Mihajlo Miljković.
Pogledaj vesti o: Sveti Sava

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Pekari su deo tradicije i ponos našeg grada

Izvor: Studio B, 31.Jan.2016

Povodom pekarske slave Sveti Atanasije večeras je u "Sava" centru organizovan prijem na kojem je gradski menadžer Goran Vesić poručio da su pekari deo tradicije i ponos grada Beograda...On je, čestitavši slavu pekarima, podsetio da u Beogradu posluje više od 2.700 pekarsih radnji tako da Beograđani...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.