Ružić: Srbija se diči velikanima naše kulture

Izvor: RTS, 07.Sep.2017, 22:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ružić: Srbija se diči velikanima naše kulture

Kulturne vrednosti koje su naši preci gradili su deo našeg nacionalnog bića, ali su istovremeno univerzalne, samim tim i evropske i mi želimo da ih podelimo sa svetom, rekao je Branko Ružić, ministar državne uprave i lokalne samouprave.
Pred početak koncerta "Veče srpske evergrin muzike: Srbija u Evropi" hora i orkestra "Knjaz Miloš" u kripti Hrama svetog Save na Vračaru, Ružić je dodao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da je Srbija jedna od najstarijih evropskih država sa veoma bogatim kulturnim nasleđem.
"Srbije se diči velikanima naše kulture kao što su Sveti Sava, Andrić, Pekić, Mokranjac, Marinković ali i današnjim mladim naraštajima poput Nemanje Radulovića koji dobijaju svetska priznanja u kulturi i obrazovanju i sportu", rekao je Ružić.
Mladi umetnici pronose glas u svetu o Srbiji kao zemlji bogatoj duhom i poput sportista menjaju sliku o Srbiji, dodao je on.
"Oni stvaraju dodatnu vrednost u procesu evrintegracija i jačaju naš identitet kako u zemlji tako i van nje", kazao je Ružić.
On je napomenuo da je kultura važna i da država stvara uslove da brine o ustanovama kulture.
"Srbija neće odustati od očuvanja baštine, kulture, jezika pisma i muzike poput ove koju ćemo slušati večeras. To ćemo potvrditi aktivnostima na nivou čitave Vlade. Za to su nam potrebni ljudi koji baštine i promovišu vrednosti naše kulture. Zato se zahvaljujem udruženju 'U ime živih' koje je organizovalo večerašnji koncert", zaključio je Ružić.
Pogledaj vesti o: Sveti Sava

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.