Rusija podržava neutralnost Srbije, nećemo tražiti da se opredeljuje

Izvor: Vesti-online.com, 26.Dec.2016, 16:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Rusija podržava neutralnost Srbije, nećemo tražiti da se opredeljuje "

Zamenik sekretara Generalnog saveta Jedinstvene Rusije za međunarodnu saradnju Sergej Železnjak posetio je danas Hram Svetog Save u Beogradu, gde je poručio da Rusija podržava Srbiju u njenoj neutralnosti i odbrani suvereniteta.

Železnjak je izjavio da Moskva neće tražiti od Beograda da se opredeli između Rusije i Evropske unije.

Kako je rekao, Rusija razume da se Srbija nalazi pred EU, te da bi bilo normalno da se ti odnosi dalje razvijaju, ali je istakao >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << da EU treba da poštuje nacionalne interese Srbije.

- U EU dolazi do događaja koji mogu bitno da promene političku kartu Evrope, sve su jače političke sile koje podržavaju nacionalne interese evropskih država. Evropske integracije ne mogu biti protiv interesa naroda - rekao je Železnjak.

- Moskva ne traži takve odluke ni od koga, ne samo od Srbije. Smatramo da treba razvijati saradnju sa svima, i želimo da se ta saradnja razvija na osnovu uzajamne koristi, jer je to osnova dugoročne saradnje - rekao je Železnjak odgovarajući na pitanje da li će Moskva tražiti od Beograda da se opredeli za istok ili zapad.

- Ako se saradnja razvija na uzajamno korisnim odnosima, tome neće niko smetati, ali ukoliko se nameću propisi i pravila to niko neće trpeti - primetio je Železnjak.

On je ponovio da podržava volju srpskog naroda, ali i drugih naroda na Balkanu, za neutralnost, navodeći da je neutralnost za Srbiju i Balkan verovatno najbolji način da očuvaju suverenitet i razvoj.
Pogledaj vesti o: Sveti Sava

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.