Putokaz srpskom narodu

Izvor: Blic, 28.Jan.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putokaz srpskom narodu

Vernici i Srpska pravoslavna crkva juče su proslavili slavu utemeljivača srpske crkve, države i školstva - Svetog Save. Savindan se obeležio u svim školama u Srbiji kao radni, ali nenastavni dan, pa su đaci redovno dolazili u školu da bi prisustvovali tradicionalnoj školskoj slavi.

Prva kragujevačka gimnazija ovogodišnji je lauret Svetosavskog priznanja Vlade Srbije. U Osnovnoj školi „Učitelj Tasa" u Nišu održana je svečana akademija koja je proslavila 130 >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << godina od održavanja prve sednice Narodne skupštine Kneževine Srbije, koja je održana u ovoj školi. Zbog toga je gost škole bio aktuelni predsednik srpskog parlamenta Oliver Dulić.

Sečenjem slavskog kolača i dodelom knjiga i priznanja za 27 najboljih učenika osnovnih i srednjih škola, školska slava je proslavljena i u Kruševcu. Tradicionalno, na Svetog Savu, Fond za podsticaj mladih talenata uručio je priznanja najboljim đacima u osnovnim i srednjim školama. Jelena Tasić je priznanje dobila kao najbolji đak Osnovne škole „Nada Popović".

- Moram priznati da me je malo iznenadilo jer u mojoj školi ima dosta dobrih đaka. Prosečna ocena mi je 5,0, a od svih predmeta najviše volim matematiku. Planiram da upišem gimnaziju, a posle da studiram matematiku - ispričala je Jelena, dok je Milica Rajičić, najbolja učenica Medicinske škole, takođe sa prosekom 5,0.

Povodom prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja i utemeljivača srpske države, juče je u svim osnovnim i srednjim školama aleksandrovačke opštine izveden bogat kulturno-umetnički program. Svetosavskim akademijama u školama te dve opštine prisustvovao je i veliki broj roditelja učenika tih škola.

Svetom arhijerejskom liturgijom, koju je juče u manastiru Gračanica služio vladika Artemije, i nizom kulturnih manifestacija, juče je završena Svetosavska nedelja na Kosmetu. Obraćajući se vernicima i prosvetnim radnicima u manastiru Gračanica, iguman Banjske Simeon je rekao da nam je danas potrebnija nego ikada mudrost, duhovna vera, sloga i snaga Svetoga Save, kako bismo, kako je rekao, ojačali posustalo nacionalno biće i očuvali nacionalnu i duhovnu teritoriju Kosovo i Metohiju u sastavu Srbije.

- Bez svetosavlja i Kosova i Metohije srpski narod će izgubiti najznačajnije nacionalno obeležje i postepeno nestati - zaključio je iguman Simeon.

Najbolje đake kraljevačkih osnovnih i srednjih škola skromno je nagradila i opstina. Miloš Babić, predsednik, uručio im je po jednu knjigu Milorada Pavića u luksuznom povezu, čestitajući im na uspehu.

- Vi ste zaslužili posebno priznanje za trud i zalaganje u ovako teškim uslovima života i rada - rekao je Babić, obraćajući se učenicima i profesorima.

Vladika šumadijski Jovan uručio je prvu nagradu učenici jagodinske Ekonomsko-trgovinske škole Tatjani Matić za rad na temu „Sveti Sava - mesto i uloga u životu srpskog naroda".

- U ime Svetoga Save, u ime svega onoga što je on učinio i danas čini za rod naš srpski, prizivam blagoslov Božiji na vas, neka vas Bog i Sveti Sava blagoslove - rekao je u besedi vladika.

Svetosavske povelje koje se dodeljuju za doprinose u različitim oblastima uručene su u Skupštini opštini Smederevo. Jedan od petoro ovogodišnjih dobitnika je načelnik Vojnomedicinske akademije u Beogradu general-major Miodrag Jevtić, kome je povelja dodeljena za dostignuća u ratnoj i vaskularnoj hirurgiji i za saradnju sa Zdravstvenim centrom „Sveti Luka" u Smederevu.

Svetosavska trka u Valjevu

Pobednici desete jubilarne atletske ulične Svetosavske trke u Valjevu su Ana Subotić iz ivanjičkog Javora i Mirko Petrović iz užičke Mladosti. Svteosavska trka u Valjevu prvi put je imala i interkontinentalni karakter jer su uz trenutno najbolje srpske dugoprugaše u njoj učestvovali i atletičari iz Etiopije i gosti iz Bugarske, Rumunije i Moldavije. U juniorskoj konkurenciji, Novopazarci su zadržali tradicionalni primat na trci u Valjevu, a pobedio je Muamer Hasanović. Na Svetosavskoj trci tradicionalno na 2.000 metara nadmetali su se i pripadnici policije i Vojske Srbije, koji su trčali u uniformama. Među vojnicima, pobedio je Kristijan Stošić iz kasarne Banjica, a najbrži policajac bio je Dragoljub Koprivica iz Nikšića.

P. V.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.